Barbara Dallosová Rôzne

Kremničan Juraj ako jediný Slovák na extrémnych pretekoch Red Bull X-Alps!

Preteky sú známe svojou extrémnou náročnosťou. Juraja čaká najťažšia trasa v dejinách podujatia, ktorá je dlhá až 1138 km a vedie cez šesť krajín.

Ilustračný obrázok k článku Kremničan Juraj ako jediný Slovák na extrémnych pretekoch Red Bull X-Alps!
3
Galéria
Zdroj: Filip Benček / redbull.sk

Dobrodružné vytrvalostné preteky Red Bull X-Alps budú písať deviaty ročník a opäť potvrdia svoj status extrémnej náročnosti. Na štart v Salzburgu sa postaví 32 športovcov z dvadsiatich krajín. V histórii pretekov nás reprezentoval Slovák len jediný raz. Tento rok budeme mať opäť slovenského zástupcu – mladého dobrodruha z Kremnice, Juraja Koreňa. V mene organizátorov o tom informovala Monika Viňanská.

Juraj, známy aj pod prezývkou Ďurifuk, sa zapísal do povedomia projektom Seven Virgin Summits, na ktorom spolupracuje so slovenským horolezcom Michalom Sabovčíkom. Ich cieľom je zdolať sedem nedotknutých horských vrcholov. Prvú výpravu na Antarktíde majú za sebou, toto leto ich čaká Grónsko.

Juraj prejde najťažšiu trasu v dejinách pretekov

Juraja čaká najťažšia trasa v dejinách podujatia, ktorá je dlhá až 1138 km a vedie cez šesť krajín. Legendárne paratrekingové preteky začínajú 16. júna 2019. O Red Bull X-Alps počul Juraj prvý raz pred desiatimi rokmi od svojho brata. Vtedy len začínal s paraglidingom, no hneď sa pre vec nadchol.

„Povedal som si, že raz sa tam dostanem a zabojujem si s ostatnými proti vetru, dažďu a únave. Pre mňa je to splnenie jedného obrovského sna malého chalana, ktorý si povedal, že nič nie je nemožné! Neskutočne sa na to teším," hovorí mladý športovec.

Juraj teraz trávi väčšinu času vo vzduchu a poctivým tréningom na horách. Do začiatku pretekov ostáva pár dní. „Je to najväčšia, najťažšia a najprestížnejšia súťaž, o ktorej všetci piloti básnia. Štart a live-trackingový ošiaľ si takmer nikto nenechá ujsť," dodáva odhodlane.

Len vlastné nohy a paraglide

Ako vysvetľujú organizátori, Red Bull X-Alps sú preteky o vytrvalosti a taktike. Štart je v rakúskom Salzburgu a cieľová brána až v Monaku. Náročnosť tejto dobrodružnej výzvy spočíva v prekonaní drsnej trasy vedúcej naprieč Alpami. Vzdialenosť môžu účastníci prekonávať iba dvomi spôsobmi – peši alebo na paraglide. Pokiaľ podmienky nie sú priaznivé pre lietanie, tak treba pokračovať chôdzou alebo behom. Od štartu až do cieľa je potrebné maximálne sústredenie. Aj malá chybička totiž môže spôsobiť obrovský náskok pre súperov. Rovnako kľúčovým elementom je aj počasie. A keďže je neovplyvniteľné, je dôležité vedieť kedy a kde vzlietnuť, poznať vietor a jeho smerovanie v konkrétnych oblastiach a stratégiu presunov plánovať podľa aktuálnej predpovede.

Porota na tento ročník nominovala 32 účastníkov – ostrieľaných pretekárov, ale aj úplných nováčikov, medzi ktorých patrí aj Juraj Koreň. Prekonávať budú trasu, ktorá povedie cez šesť krajín – začína v Rakúsku, pokračuje cez Nemecko, Taliansko, Švajčiarsko, Francúzsko a cieľ je až v Monaku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM