Svet Zo zahraničia

Kritická úroveň smogu v Bangkoku: Lietadlami sa snažia vyvolať dážď, ulice kropia vodnými delami

Thajské úrady siahajú po rôznych metódach, ako bojovať proti znečisteniu ovzdušia, ktoré v oblasti okolo hlavného mesta Bangkok dosiahlo zdraviu škodlivú úroveň.

Ilustračný obrázok k článku Kritická úroveň smogu v Bangkoku: Lietadlami sa snažia vyvolať dážď, ulice kropia vodnými delami
Zdroj: TASR

Okrem rozprašovania vody vo vzduchu pomocou vodného dela sa snažia o umelé vyvolanie dažďa s využitím lietadiel, uviedla v utorok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na správy thajských médií.

Podľa údajov thajského úradu pre kontrolu znečistenia životného prostredia koncentrácia smogových častíc vo vzduchu dosiahla 75–100 mikrogramov na kubický meter, zatiaľ čo bezpečný limit je stanovený na 50 mikrogramov.

V snahe zbaviť Bangkok smogu poskytlo Thajské kráľovské letectvo niekoľko lietadiel na rozprašovanie vody. Predseda vládnucej chunty Prajut Čan-o-ča opakovane vyzval občanov, aby nosili rúško, ak sa pohybujú vonku.

Úrad pre kontrolu znečistenia životného prostredia tvrdí, že smog spôsobili roľníci, ktorí pália odpad a porasty na pozemkoch pred začiatkom vegetačného obdobia. Podľa predošlých správ k zhoršeniu kvality ovzdušia prispel aj prach zo stavenísk, výfukové plyny z automobilov a čiastočne aj tlaková níž, ktorá zasiahla danú oblasť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM