Lucia Lauková Správy

Kritika bezplatných obedov: Mestá a obce nemajú na ich zavedenie kapacity

Združenie miest a obcí poukázalo na problémy, ktoré môžu priniesť obedy zadarmo. Jedným z nich je navýšenie počtu vydaných porcií.

Ilustračný obrázok k článku Kritika bezplatných obedov: Mestá a obce nemajú na ich zavedenie kapacity
Zdroj: TASR

Zavedením bezplatných školských obedov sa automaticky zvýši počet o asi 120 000 obedov denne. Mestá a obce nemajú na takýto nárast personálne ani technické kapacity. Informoval o tom hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. ZMOS preto odmieta preberať zodpovednosť za opatrenia týkajúce sa bezplatných školských obedov.

„Na uskutočnenie tohto opatrenia mestá a obce nedostanú žiadne zvýšené finančné prostriedky oproti súčasnému stavu,“ doplnil. Podľa ZMOS tak toto opatrenie vytvára priestor nielen na plytvanie s potravinami. Môže sa podľa neho stať, že zákonní zástupcovia detí a žiakov nebudú platiť za obedy menej, pretože si samospráva bude musieť zvýšené náklady prenášať do režijných nákladov, ktoré sú taktiež súčasťou poplatkov za obedy.

Žiadosť o pridelenie dotácie

„Ceny za odobrané obedy majú byť znížené o výšku dotácie na jeden obed vo výške 1,20 eura. O pridelenie dotácie musia mestá a obce požiadať v súlade so zákonom o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, pričom sa môže stať, že dotácia mestu alebo obci z rôznych dôvodov nebude poskytnutá,“ vysvetľuje Kaliňák.

ZMOS ako riešenie navrhuje, aby návrh bol uskutočňovaný postupne a za podmienky garancie, že náklady miest a obcí spojené s projektom „bezplatné školské obedy“ budú uhradené z prostriedkov štátneho rozpočtu.

Budú o ňom rokovať

Návrh zákona týkajúci sa tzv. obedov zadarmo by sa mal prerokovávať na októbrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica by mali štát stáť 80 až 100 miliónov eur. Bezplatné stravovanie by malo platiť pre všetkých žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl od 1. januára 2019. Podľa sociálneho opatrenia strany by každé dieťa malo od štátu dostať 1,20 eura na deň na stravovanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM