Správy Regióny

Kritizovaná stavba pod Mostom SNP môže získať stavebné povolenie dodatočne

Pri stavbe pod Mostom SNP konal stavebník nad rámec ohlásených prác. Momentálne sú realizačné práce na stavbe zastavené.

Ilustračný obrázok k článku Kritizovaná stavba pod Mostom SNP môže získať stavebné povolenie dodatočne
10
Galéria

Firma Zemegula, ktorá začala pod Mostom SNP budovať zrejme cyklistické a turistické centrum, realizovala stavebné úpravy nad rámec ohlásených stavebných prác na odstránenie havarijného stavu. Zistil to stavebný úrad pri výkone štátneho stavebného dohľadu. Potvrdila to Silvia Vnenková z miestneho úradu v bratislavskej Petržalke.

Práce stoja

Stavebník odstránil hlavné a bočné schodiská, vedúce na Most SNP, vrátane nástupnej plošiny a zrealizoval novú konštrukciu ako základ pre dvojpodlažnú stavbu. Po preskúmaní predloženej dokumentácie a vyhodnotení výsledkov zistených štátnym stavebným dohľadom začal stavebný úrad konanie o odstránení nepovolených zmien dokončenej stavby s možnosťou dodatočného povolenia vykonaných stavebných úprav.

„Zároveň stavebný úrad vyzval stavebníka na doplnenie žiadosti o dodatočné povolenie a stanovil mu lehotu na doplnenie, ktorá uplynie koncom septembra. Momentálne sú realizačné práce na stavbe zastavené,“ uviedla Vnenková.

Podľa výsledkov vykonaného štátneho stavebného dohľadu na nástupnom priestore do reštaurácie UFO na Moste SNP stavebník časť prác uskutočnil za účelom odstránenia havarijného stavu časti objektu mosta. Na tie v januári stavebný úrad vydal predbežné povolenie na začatie prác. Stavebník však uskutočnil aj opravy a stavebné úpravy nad rámec opráv, pôvodne navrhnutých statikom. Dôvodom malo byť zistenie zásadnejšieho ohrozenia nosnej funkcie statických častí konštrukcie, vrátane schodísk, než sa pôvodne predpokladalo.

Kritizovaná stavba

Pod Mostom SNP začala budovať firma Zemegula, ktorá prevádzkuje reštauráciu, vyhliadku UFO i pláž pri Dunaji, zrejme cyklistické a turistické centrum. Vyplýva to z materiálov k predĺženiu prenájmu pozemkov tejto firme, ktoré schvaľovalo v minulom i predminulom roku bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Proti prebiehajúcej stavbe sa však v máji zdvihla vlna kritiky. Krajský pamiatkový úrad Bratislava uviedol, že žiadne práce na Moste SNP neodsúhlasil a neevidoval od hlavného mesta či stavebníka žiadosť o rozhodnutie v tejto veci. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu so starostom Petržalky Vladimírom Bajanom sa dohodli na štátnom stavebnom dohľade nad touto výstavbou. Stavebníka primátor v máji tiež požiadal o okamžité zastavenie prác. Firma Zemegula na otázky novinárov doteraz nereagovala.

Kritizovaná výstavba pod Mostom SNP
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM