Správy

Kríza ešte podľa premiéra nenastala: Vláda plánuje prijať opatrenia

Na Slovensku kríza ešte nenastala, ekonomika len zaznamenáva spomalenie. Vyhlásil to v parlamente počas Hodiny otázok premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že vláda sa chce na horší ekonomický vývoj pripraviť.

Ilustračný obrázok k článku Kríza ešte podľa premiéra nenastala: Vláda plánuje prijať opatrenia
10
Galéria
Zdroj: TASR

Reagoval tak na otázku poslanca Mareka Mitterpáka (Smer-SD), ktorý sa zaujímal o kroky vlády na zvládnutie možnej celosvetovej ekonomickej krízy. O opatreniach bude premiér popoludní rokovať na Úrade vlády so zamestnávateľmi.

Premiér priblížil, že hlavnou nosnou témou rokovania so zamestnávateľmi bude hľadanie nástrojov, ktorými by bolo možné zmierniť dosahy poklesu hospodárskeho ras­tu.

„Nechcel by som teraz hovoriť, že ide o krízu. V rámci Slovenska je to zatiaľ stále spomalenie hospodárskeho rastu, ktoré aj na základe dnešnej prognózy kleslo viac, ako sme predtým očakávali. Ale chceme priamo s tými, ktorí dávajú ľuďom zamestnanie, hovoriť, čo vláda môže spraviť preto, aby ich naďalej motivovala k investičnej činnosti, aby naďalej zamestnávali ľudí a aby nepodľahli negatívnej nálade,“ skonštatoval Pellegrini.

Zároveň avizoval, že riešením by mohol byť mix rôznych opatrení, ktoré budú predstavené. „Môže ísť o vyššiu flexibilitu pri odpisovaní, aby tak firmy mohli počas investícií so svojimi odpismi narábať flexibilnejšie,“ načrtol premiér.

Predseda vlády sa vyjadril, že bude podporovať všetky možné nástroje a opatrenia, aby sa zmiernilo spomalenie ekonomiky. „Nikdy nedovolím, aby to boli opatrenia, ktoré by išli na úkor bezpečnosti a kvality pracovných podmienok slovenských zamestnancov,“ doplnil premiér.

Vláda podľa premiéra nečaká, čo príde, ale chce sa pripraviť dopredu. „Chceme sa spolu so slovenským priemyslom pripraviť na prípadné dosahy spomalenia hospodárskeho rastu, ktorý je vyvolaný nie domácimi podmienkami. Čelíme poklesu hospodárskeho rastu, ktorý má svoje korene v širšom okolí, je to problém globálny. Vláda musí dopredu prijať mix opatrení, aby sme neprehĺbili prípadný prepad slovenskej ekonomiky,“ dodal Pellegrini.

Foto: ilustračné

Peter Pellegrini
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM