Zo zahraničia

Kríza sa stupňuje: Na územie Poľska z Bieloruska prenikli dve veľké skupiny migrantov

Dvom veľkým skupinám migrantov sa zrejme podarilo prejsť cez hranicu z Bieloruska do Poľska.

Ilustračný obrázok k článku Kríza sa stupňuje: Na územie Poľska z Bieloruska prenikli dve veľké skupiny migrantov
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Agentúra PAP spresnila, že niekoľko desiatok ľudí poškodilo pohraničné ploty pri obciach Krynki a Bialowieža a prekročilo hranice. V utorok neskoro večer o tom informovala rozhlasová stanica Radio Polskie Bialystok, ktorá sa odvolala na hovorkyňu pohraničnej stráže- Tá uviedla, že v oboch prípadoch boli ploty a zábrany násilne strhnuté.

Poľsko ich nechce pustiť

Časť migrantov už vrátili späť do Bieloruska, iným sa podarilo utiecť a poľské zložky po nich pátrajú, spresnila hovorkyňa.

V tábore pre prisťahovalcov pri Kužnici je situácia pokojnejšia, informoval rozhlas z Bialystoku. Na bieloruskej strane je podľa tohto zdroja „najmenej niekoľko stoviek ľudí“.

Podľa poľských služieb „dnes imigranti dostali jedlo od Bielorusov. Majú aj stany, spacie vaky a večer si zakladajú ohne, aby boli v teple. Neustále ich sledujú aj bieloruské (bezpečnostné) služby“.

DPA uviedla, že Poľsko odmieta pustiť migrantov na svoje územie a v posledných týždňoch a dňoch stiahlo k hraniciam stovky príslušníkov bezpečnostných zložiek ako posily. Na hraniciach s Bieloruskom je aj plot z ostnatého drôtu.

Chcú ísť do Nemecka

DPA dodala, že bieloruský líder Alexandr Lukašenko v utorok požadoval, aby poľské úrady umožnili migrantom prechod do Poľska. Vysvetlil, že títo ľudia sa chcú usadiť v Nemecku, nie v Poľsku.

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa v pondelok 8. novembra prudko vyostrila. Niekoľko tisíc ľudí prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmietajú opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúsili dostať do Poľska zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu.

Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zasa tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo kvôli ich konaniu ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

Zbili ich?

Poľská polícia v stredu uviedla, že zadržala za posledných 24 hodín vyše 50 migrantov, ktorí prekročili štátne hranice z Bieloruska.
Ako píše agentúra AFP, táto správa prichádza bezprostredne po tom, čo Minsk obvinil poľské bezpečnostné zložky zo surového zbitia viacerých migrantov, ktorí sa pokúšali dostať z Bieloruska do Poľska, a tým pádom do EÚ.

„Za posledných 24 hodín zadržala polícia v blízkosti (obce) Bialowieža vyše päť desiatok ľudí, ktorí ilegálne prekročili hranice,“ povedal pre AFP hovorca krajského policajného oddelenia v Podleskom vojvodstve Tomasz Krupa s tým, že išlo o dve samostatné skupiny migrantov. Niekoľkým osobám sa podarilo ujsť.

Západné krajiny už mesiace obviňujú bieloruský režim, že ako odvetu za uvalené sankcie posiela migrantov cez poľské hranice do EÚ.

Poľsko však týchto migrantov odmieta prijať a výsledkom je, že v okolí hraníc uviazli v mrazivých teplotách stovky zúfalých ľudí, ktorí sú obkolesení ozbrojenými zložkami oboch krajín.

Bieloruská pohraničná stráž v stredajšom vyhlásení tvrdí, že poľské bezpečnostné zložky zbili štyroch Kurdov, ktorí sa pokúšali prekročiť poľsko-bieloruské hranice. Zverejnili tiež fotku štyroch mužov so zakrvaveným oblečením, pričom jeden mal na rukách rezné rany.

„Súdiac podľa početných zranení na telách migrantov, poľské bezpečnostné sily s nimi zle zaobchádzali a za použitia sily ich vytlačili za ostnatý plot na hraniciach s Bieloruskom,“ uvádza sa vo vyhlásení bieloruskej strany.

Nepokoje na hranici Poľska a Bieloruska.
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM