tatiana paučinová Regióny

Krízový rozpočet v Martine schválený: Na čom budeme šetriť?

Martinskí mestskí poslanci po pozitívnom stanovisku nútenej správkyne Jany Tomšíkovej a odporúčaní hlavného kontrolóra mesta Dušana Laššáka schválili návrh krízového rozpočtu mesta Martin na rok 2016. Pozrite si, čoho sa dotkne.

Ilustračný obrázok k článku Krízový rozpočet v Martine schválený: Na čom budeme šetriť?
Zdroj: TASR

Poslanci na piatkovom mestskom zastupiteľstve schválili Návrh krízového rozpočtu mesta Martin na rok 2016 a návrh konsolidácie hospodárenia mesta vrátane časového harmonogramu splácania záväzkov. Odklepnutý bol krízový rozpočet vo výške 33 025 771 eur. V porovnaní s rozpočtom, ktorý bol na rok 2016 schválený koncom predchádzajúceho roka v ňom dochádza k viacerým škrtom.

Zníženie výdavkov

Návrh krízového rozpočtu uvádza, že v rámci rozpočtu nie sú navrhované zmeny v príjmovej časti, ale sú znížené mzdové výdavky a vyplatenie odmien, ďalej výdavky mesta na údržbu majetku mesta, školenia zamestnancov, mestskú autobusovú dopravu, zníženie výdavkov sa dotkne aj zberu odpadu, verejného osvetlenia, údržby zelene, správy cintorínov, prevádzky fontán, kultúrnych a školských akcií, denných centier a sociálnej starostlivosti.

Zrušenie dotácií

Povinnou súčasťou krízového rozočtu je aj návrh konsolidácie rozpočtového hospodárenia mesta s časovým harmonogramom splácania záväzku. Tu sa okrem možnosti zníženia výkonov doterajších služieb pre mesto uvádza aj zrušenie niektorých dotácií ako i prehodnotenie výšky miestnych daní a poplatkov za komunálny odpad a drobné stavebné odpady pre rok 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM