Zo zahraničia

Krutá REALITA posledných rokov: Počet obyvateľov Únie sa znižuje, kde NAJVIAC?

Eurostat tvrdí, že v dôsledku pandémie, starnúcej populácie a relatívne nízkej miery plodnosti bude mortalita prevyšovať natalitu aj v nadchádzajúcich rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Krutá REALITA posledných rokov: Počet obyvateľov Únie sa znižuje, kde NAJVIAC?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Populácia Európskej únie sa už druhý rok po sebe zmenšuje, čo súvisí aj s dvomi miliónmi úmrtí na koronavírus. Vyplýva to zo štatistík, ktoré v pondelok zverejnil Štatistický úrad EÚ (Eurostat). TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

O státisíce menej

Počet obyvateľov 27 členských krajín Únie, ktorý bol podľa Eurostatu v januári tohto roka 446,8 milióna, za uplynulý rok klesol o 172-tisíc, pričom v porovnaní s januárom 2020 v Únii žije o 656-tisíc obyvateľov menej.

„V rokoch 2020 a 2021 pozitívna čistá migrácia nedokázala vyvážiť prirodzený úbytok obyvateľstva EÚ. Ako dôsledok sa celková populácia Únie začala zmenšovať,“ uviedol Eurostat.

Miera úmrtnosti začala v EÚ prekonávať natalitu už pred desiatimi rokmi, no prílev migrantov z nečlenských krajín Únie dokázal až do začiatku pandémie tento rozdiel dorovnať.

Pomôže migrácia?

Európska únia naposledy zaznamenala pokles populácie v roku 2011, no s narastajúcou čistou pozitívnou migráciou sa tento trend rýchlo zvrátil.

Eurostat tvrdí, že v dôsledku pandémie, starnúcej populácie a relatívne nízkej miery plodnosti bude mortalita prevyšovať natalitu aj v nadchádzajúcich rokoch. Dodal, že prírastok alebo úbytok obyvateľstva EÚ bude z veľkej miery závisieť práve na čistej migrácii.

Najväčší prepad v počte obyvateľstva zaznamenali Taliansko, Poľsko a Rumunsko, no vo viac ako polovici členských štátov EÚ populácia narastá – najviac vo Francúzsku, Švédsku a Holandsku. Pokles obyvateľstva zaznamenalo aj Slovensko, v porovnaní s januárom 2020 o viac ako 23-tisíc osôb.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM