Eva Mikulová Rôzne

Príbeh kruto týraného psíka Balua chytil ľudí za srdce. Má sa lepšie aj vďaka dobrým ľuďom, FOTO

Koncom mája našli pri Košiciach polomŕtveho psíka. Neľudskí tyrani mu takmer odrezali hlavu a pes musel podstúpiť náročnú operáciu. Ako sa mu dnes darí?

Ilustračný obrázok k článku Príbeh kruto týraného psíka Balua chytil ľudí za srdce. Má sa lepšie aj vďaka dobrým ľuďom, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Útulok UVP Košice

Kde jedna ľudská ruka kruto týra, iná musí fyzické rany hojiť. Nevynímajúc tie duševné. Príbeh zúboženého a týraného psa Balua, ktorý sme vám priniesli ako prví, nenechal chladným snáď žiadneho citlivého človeka na Slovensku. Osud zvieraťa sa aj vďaka šíreniu prostredníctvom sociálnej siete Slobody zvierat dostal k státisícom ľudí.

Balua našli v okolí Košíc pri istej obci s takmer odrezanou hlavou a s množstvom rán na tele. Čaká ho ešte ďalšia a dlhá liečba a rehabilitácia. Až potom môže byť adoptovaný.

Aj pracovníci útulku mali dosť

O psovi sa dozvedeli pracovníci Útulku pre zvieratá ešte 25. mája a ihneď sa ho vybrali zachrániť. Ako zverejnili na svojej FB stránke, videli už veľa, ale toto bolo niečo zlé a neuveriteľné.

„Skoro už bezvládne telo sme naložili do auta a utekali na veterinu. Až tam sme videli to utrpenie. Obrovská hlboká rana plná lariev, ktoré vyliezali z každej strany, rany po tele, ktoré je kosť a koža. A Balu? Pozeral na nás s tými nevinnými očkami a vrtel chvostíkom. Nedajú sa opísať naše pocity, hnev, bezmocnosť a zúfalstvo. Kto mu to urobil? Ako sa to stalo? Netušíme. Ale bolo na ňom spáchané veľké zlo.“

Ani samotní záchrancovia neverili, že by pes s takýmito ranami dokázal prežiť. Vôľa žiť je však u Balua ohromná a každý deň sa má čoraz lepšie.

„Podstúpil náročnú operáciu hrtana a neskôr ho čaká ešte jedna dôležitá operácia. Balu má aj zašité oko, pretože na oku mal hlboké poškodenie rohovky pravdepodobne z výskytu lariev. Z rohovky bolo odstránené nekrotické tkanivo a následne bola rohovka prekrytá,“ informovala náš portál Košice24.sk šéfka útulku Romana Šerfelová.

Balua ešte čaká ďalšia operácia hrtana: „Vloží sa mu implantát trachey, aby mohol lepšie dýchať. Na krku má preväz aby si znova privykol na prirodzené dýchanie, pretože doteraz dýchal cez dieru v trachei. A dokonca už začal štekať. Aj srsť sa krásne obnovuje.“

Pomoc ľudí ich dojala 

Útulok požiadal dobrých ľudí aj o zbierku a tí mu pomohli. „Je to až neuveriteľné, ako Baluov príbeh chytil ľudí za srdce. Veľmi nám pomohli všetci, ktorí prispeli buď finančne, alebo materiálne. Balu má ešte pred sebou dlhú cestu a liečba je drahá. Všetkým darcom srdečne ďakujeme,“ hovorí Šerfelová.

Podľa odhadov veterinárov sa bude pes liečiť minimálne dva mesiace a čaká ho aj rehabilitácia.

„Keď bude úplne v poriadku, tak bude môcť byť tento psík – bojovník adoptovaný. Veríme, že si zaslúži dobrý domov s milými ľuďmi,“ dodáva Šerfelová.

Žiaľ, nie vždy platí, že pes je najlepší priateľ človeka. Lebo príbeh tohto psíka svedčí o tom, že človek je rovnako nepriateľom nemých tvorov…

Ak sa rozhodnete pomôcť so starostlivosťou o Balua, viac informácií nájdete na FB stránke Útulku UVP Košice.

Utýraný pes Balu
10
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM