Prokop Slováček Správy Zo Slovenska

Krutý obchod s ľuďmi mení pravidlá. Muži začínajú byť lukratívnejší

Najčastejšou formou vykorisťovania je nútená práca. Mužských obetí začína byť viac. Rozmohli sa aj nútené sobáše.

Ilustračný obrázok k článku Krutý obchod s ľuďmi mení pravidlá. Muži začínajú byť lukratívnejší
Zdroj: internet

Kým do roku 2015 boli obeťami obchodovania s ľuďmi najmä ženy, v roku 2015 sa situácia zmenila a prevažnú časť obetí tvoria muži.

Mení sa tiež najčastejšia forma vykorisťovania, zatiaľ čo v minulosti to bolo sexuálne zneužívanie, od roku 2015 vystupuje do popredia problém nútenej práce. Pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi to uviedol riaditeľ odboru prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR Jozef Halcin.

Muži pribúdajú

Ministerstvo spolu s partnermi realizuje od roku 2008 Program podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. Doteraz prostredníctvom neho pomohlo a pomáha 210 obetiam. V predchádzajúcom roku z celkového počtu 54 identifikovaných obetí obchodovania s ľuďmi vstúpilo na základe svojho rozhodnutia do programu 25 z nich.

„Až 17 z týchto obetí, z toho 14 mužov a tri ženy, bolo zneužitých na nútenú prácu,“ informoval Halcin. K ďalším formám zneužitia u identifikovaných obetí, ktoré vstúpili do programu, patrilo nútené žobranie, sexuálne vykorisťovanie, nútená trestná činnosť a tiež nútené sobáše. „Práve tie sa stávajú narastajúcim problémom,“ upozornil Halcin.

Zástupca rezortu vnútra takisto potvrdil, že aj v roku 2015 bolo najviac obetí obchodovania s ľuďmi zneužívaných vo Veľkej Británii a Severnom Írsku. Problematickým sa javí Košický kraj, odkiaľ pochádza veľa obetí zneužívania v programe. Nasleduje Nitriansky a Banskobystric­ký kraj

Obchod s ľuďmi mení pravidlá. Muži začínajú byť lukratívnejší
3
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM