Aktualizované han Zo zahraničia

KRVAVÁ dráma v nákupnom centre: Šialenec v Kodani zastrelil troch ľudí! Išlo o TERORIZMUS?

Troch mŕtvych a rovnaký počet zranených, ktorí sú v kritickom stave, si vyžiadala nedeľňajšia streľba v nákupnom centre Field’s v dánskej metropole Kodaň zastrelili troch ľudí.

Ilustračný obrázok k článku KRVAVÁ dráma v nákupnom centre: Šialenec v Kodani zastrelil troch ľudí! Išlo o TERORIZMUS?
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Informoval o tom v noci na pondelok podľa dánskych médií šéf kodanskej polície Sören Thomassen.

Potvrdil, že po streľbe bola zatknutá podozrivá osoba, ide o 22-ročného občana Dánska. Pri zatknutí mal pri sebe zbraň a muníciu, polícia však preveruje, či nestrieľal z inej zbrane.

Nie sú indície

Nedeľňajšia streľba zrejme nesúvisela s terorizmom. Oznámila to v pondelok dánska polícia, podľa ktorej páchateľ trpel psychickými problémami a svoje obete si vybral náhodne.

„Neexistujú indície – z doterajšieho priebehu vyšetrovania, v dokumentoch alebo vo výpovediach svedkov –, ktoré by poukazovali na to, že tento čin súvisí s terorizmom,“ povedal na pondelkovej tlačovej konferencii hlavný inšpektor kodanskej polície Sören Thomassen. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

Opis útoku

Útočník podľa neho začal strieľať do ľudí v nákupnom centre bez rozmyslu a zrejme nemal spolupáchateľa. „Podľa našej analýzy išlo o náhodné obete, ktorých výber nebol motivovaný pohlavím ani žiadnym iným kritériom,“ uviedol Thomassen.

Podľa inšpektorových slov išlo o muža, ktorý bol v minulosti v starostlivosti odborníkov v oblasti psychiatrie. Bližšie informácie o tejto otázke však odmietol poskytnúť, rovnako ako o možnom motíve páchateľovho konania.

Polícia po čine zadržala podozrivého muža, ktorým je 22-ročný občan Dánska. Polícia pripustila, že mala o tomto mužovi z minulosti isté informácie, avšak len „okrajového“ charakteru.

Dvaja tínedžeri

Streľba v rušnom nákupnom stredisku Field's si v nedeľu popoludní vyžiadala troch mŕtvych a štyroch zranených. O život prišli dvaja tínedžeri – chlapec a dievča vo veku 17 rokov – a tiež 47-ročný ruský občan žijúci v Dánsku.

Strelné zranenia utrpeli dve Dánky vo veku 19 a 40 rokov a tiež dvaja švédski občania: 50-ročný muž a 16-ročná žena. Podľa lekárov sú všetci v kritickom, ale stabilizovanom sta­ve.

Podľa policajtov bol páchateľ vyzbrojený nožom, puškou a pištoľou, pričom tieto strelné zbrane nemal v legálnej držbe.

Vyšetrovatelia tiež potvrdili autenticitu záberov, ktoré sa šíria prostredníctvom sociálnych sietí. Vidno na nich páchateľa pózujúceho zo zbraňami a predvádzajúceho samovražedné gestá, ktorý hovorí o neúčinnosti psychiatrickej liečby. Účty na YouTube a Instagrame, ktoré údajne patrili podozrivému, boli v noci na pondelok zablokované.

Ďalšie aktuálne témy

Kodaň zažila hrôzu pri streľbe 22-ročného Dána
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM