Zo zahraničia

Krvavý Afganistan: Talibanci zastrelili speváka ľudových piesní. Raketa zabila dieťa

Bojovníci hnutia Taliban zastrelili z doposiaľ nezistených príčin afganského speváka ľudových piesní Fawáda Andarábiho.

Ilustračný obrázok k článku Krvavý Afganistan: Talibanci zastrelili speváka ľudových piesní. Raketa zabila dieťa
Zdroj: TASR/AP

Taliban podľa AFP zastrelili speváka ešte v piatok v afganskej provincii Baghlán, ktorá sa nachádza asi 100 kilometrov od hlavného mesta Kábul.

Staronový Taliban?

Jeho syn uviedol, že niekoľko dní pred incidentom ich dom navštívili a prehľadali členovia Talibanu, ktorí s Andarábim údajne dokonca pili čaj. V nedeľu to oznámili členovia jeho rodiny, informovala agentúra AP.

„Bol to nevinný spevák, ktorý len zabával ľudí… Strelili ho do hlavy na farme,“ uviedol pre AFP syn Andarábiho Džawád.

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid pre AP uviedol, že hnutie tento incident vyšetrí, neuviedol však bližšie detaily usmrtenia speváka.

Usmrtenie speváka vyvolalo obavy ľudskoprávnych organizácií z toho, že sa Taliban vráti k svojej represívnej politike z predchádzajúceho obdobia svojej vlády. Vraždu speváka preto odsúdila aj generálna tajomníčka Amnesty International Agnès Callamardová.

„Objavuje sa stále viac dôkazov o tom, že Taliban v roku 2021 je ten istý netolerantný, násilný a represívny Taliban ako v roku 2001. Ani o 20 rokov neskôr sa nič v tejto oblasti nezmenilo,“ napísala Callamardová na Twitter.

Predchádzajúca vláda Talibanu, ktorá bola pri moci do roku 2001, uplatňovala prísny výklad islamu. Afganské ženy nemohli chodiť do práce, študovať, či cestovať bez sprievodu mužského ochrancu. Zakázané bolo i spievanie a počúvanie hudby.

Raketa zabila dieťa

Pri americkom nálete zahynul v nedeľu samovražedný atentátnik v aute s výbušninami, ktoré chcel odpáliť na letisku v afganskej metropole Kábul, informoval hovorca militantného hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid.

Severozápadne od medzinárodného letiska v afganskej metropole Kábul dopadla v nedeľu raketa. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvolala na šéfa kábulskej polície, zahynulo pri útoku dieťa.

Agentúra TASS, ktorá sa odolala na miestne médiá a svedkov, píše, že pri dopade rakety v obytnej štvrti zahynula matka s dieťaťom a traja ďalší ľudia utrpeli zranenia.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Odohral sa v čase, keď sa Spojené štáty blížia ku koncu evakuácie svojich občanov z Afganistanu.

Predstaviteľ fundamentalis­tického hnutia Taliban, ktoré prevzalo moc v Kábule v polovici augusta, pre Reuters v nedeľu povedal, že hnutie je pripravené prevziať kontrolu nad letiskom v afganskej metropole.

Mnohé krajiny ako napríklad Taliansko čo Británia už medzičasom ukončili svoje evakuačné operácie v predstihu pred 31. augustom, ktorý americký prezident Joe Biden určil ako konečný dátum odchodu amerických vojakov z Afganistanu. USA a spojenci za posledné dva týždne evakuovali z Afganistanu približne 113.500 ľudí.

Afganistan - Kábul, Taliban sa ujal moci
34
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM