han Zo zahraničia

KRVAVÝ útok teroristov na školu: Zomrelo najmenej 40 ľudí, študentov kruto popravili

Najmenej 37 osôb prišlo o život v noci na piatok pri útoku povstaleckej skupiny na školu v západnej časti Ugandy. Osem ďalších osôb utrpelo vážne zranenia.

Ilustračný obrázok k článku KRVAVÝ útok teroristov na školu: Zomrelo najmenej 40 ľudí, študentov kruto popravili
Zdroj: www.portnews.com.au

TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, AFP a DPA.

Ugandská armáda uviedla, že v priestoroch školy bolo nájdených 37 tiel obetí, ktoré boli následne prevezené do nemocnice. Polícia a miestne úrady hlásili až 42 obetí na životoch z radov študentov, píše DPA. Ďalších osem osôb bolo hospitalizovaných s vážnymi zraneniami.

Hovorca polície Fred Enanga na sociálnej sieti uviedol, že útočili Spojené demokratické sily (ADF). Ugandské obranné sily UPDF a polícia po útočníkoch pátrajú.

Čo sa stalo?

ADF zaútočili približne o 23.30 h miestneho času (22.30 h SELČ) na škole v provincii Kasese na západe Ugandy, ktorá hraničí s Konžskou demokratickou republikou (KDR), píše stanica BBC. Na škole študuje viac než 60 ľudí a väčšina z nich je ubytovaná na internáte.

Povstalci spálili priestor internátu i sklad s potravinami a tiež sa dopustili rabovania. Niektorí z chlapcov v škole boli upálení alebo dosekaní mačetami, uviedla armáda, ktorá dodala, že útočníci niekoľkých študentov uniesli.

ADF je pôvodne ugandská povstalecká skupina, ktorá má hlavné sídlo v KDR. Je obviňovaná zo zabitia tisícok civilistov. Džihádistická skupina Islamský štát (IS) prezentuje ADF ako svoju regionálnu pobočku.

ADF už dlho stojí proti vláde ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý je pri moci od roku 1986, pripomenula agentúra AP.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Viac článkov na podobnú TÉMU:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM