Správy Svet o Slovensku

Kto bude novým prezidentom USA? Priebežne je na tom lepšie Trump

Približne 200 miliónov potenciálnych amerických voličov rozhodlo o novom prezidentovi Spojených štátov, volebné miestnosti zavreli dnes o 05:00 SEČ.

Ilustračný obrázok k článku Kto bude novým prezidentom USA? Priebežne je na tom lepšie Trump
Zdroj: TASR

Spojené štáty americké rozhodli, kto bude 45. prezidentom USA. V tesnom súboji zvíťazil miliardár a republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý zasadne do Bieleho domu. Predvolebné prieskumy favorizovali niekdajšiu prvú dámu Hillary Clintonovú.

Slováci žijúci v USA, ktorých sme oslovili, sa zhodili, že Američania volili medzi väčším a menším zlom. Kým jedného výsledok prekvapil, ďalší dvaja ho v zásade privítali. Nik z oslovených však nevylúčili, že vyhranená predvolebná kampaň, dramatická volebná noc a tesný triumf jedného z kandidátov prehĺbia rozdiely v spoločnosti.

Trump volá po jednote

Novým prezidentom USA bude republikán Dunald Trump. Temperamentný realitný magnát bez politických skúseností získal viac hlasov ako je minimum potrebné na vstup do Bieleho domu a porazil demokratickú rivalku Clintonovú, ktorá mu už vraj telefonicky zablahoželala.

Je najvyšší čas, aby sme sa zjednotili. Chcem zahojiť rany,“ vyhlásil Trump. Svojrázny biznismen má podľa pozorovateľov nemalý podiel na tom, že predvolebná kampaň bola najšpinavšou v histórii USA a rozdelila spoločnosť.

Americké voľby sú špecifické v tom, že občania volia takzvaných voliteľov. Republikánsky kandidát a excentrický boháč Trump zatiaľ disponuje 288 voliteľmi, manželka bývalého prezidenta Billa Clintona 218. Na vstup do Bieleho domu treba minimálne 270 z 538 voli­teľov.

Slováci v Amerike

Pre Martina (37), ktorý žije v USA od roku 2005, je výsledok volieb prekvapením. „Trump pravdepodobne oslabí postavenie Spojených štátov vo svetovej politike aj v medzinárodnom obchode,“ obáva sa. Práve tieto aspekty podľa neho ovplyvňovali postoj českých a slovenských priateľov žijúcich v USA voči kandidátom.

„Keďže Hilarry Clintonová bola vnímaná ako predvídateľnejšia, Trumpov triumf naznačuje poriadne divokú jazdu,“ predpokladá absolvent medicíny žijúci Massachusetts.

Martin nedokáže odhadnúť, ako výsledok ovplyvní medziľudské vzťahy. Už samotná predvolebná kampaň polarizovala spoločnosť, o politike sa diskutovalo v mnohých rodinách a na mnohých fórach. „Je citeľné, že súčasná politická situácia posilňuje extrémisticky ladené názory na oboch stranách,“ dodáva rodák z Bratislavy, ktorý prežil detstvo a mladosť na Orave.

Martin by nerád porovnával demokraciu v USA a na Slovensku. Na druhej strane pripúšťa, že v Spojených štátoch chýba širšia politická ponuka, a tým aj výraznejšia konkurencia. Predpokladá, ze väčší výber politických strán, ktorý by však nemal kopírovať situáciu na Slovensku, by zrejme prispel k objektívnejšej, nie čierno-bielej voľbe, a k zodpovednejšej politike.

„Nie som presvedčený, ze Trumpovi voliči vedia, do čoho išli. Obávam sa, že ani jeho podporovatelia mimo USA nedostanú, v čo dúfali. Dokonca možno ani Trump presne nevie, kde sa bude jeho prezidentské rozhodovanie uberať vzhľadom na jeho prchkú a egoistickú povahu,“ uzavrel Martin.

Favorizovali Trumpa

Kamil (40) sa napriek pravdepodobnému víťazstvu Trumpa nechystá odísť z USA. Američana podľa neho volili medzi väčším a menším zlom, ktoré podľa neho reprezentovali Hillary Clintonová a Donald Trump. Kamilovou favoritkou bola na Slovensku málo známa kadnidátka Jill Steinová, druhým v rade Trump pre jeho priamočiarosť.* „Otvorene pomenoval slabiny systému, korupciu, previazanosť politikov s podnikateľmi,“* do­dal.

Úspešný manažér sa obáva, že protichodné nálady vo verejnosti rozdelenej divokou volebnou kampaňou sa ešte vyhrotia. „Rodiny sa rozkmotrili, napätie v spoločnosti sa zvýšilo,“ zhrnul.

Jana hovorí, že radosť či smútok z volebného výsledku závisí od osobných hodnôt a viery každého jednotlivca. „Ako kresťania veríme, že reprezentant republikánov bude presadzovať hodnoty, s ktorými sa stotožňujeme. Na druhej strane platí, že názory kresťanských kruhov nie sú jednotné vzhľadom na Trumpov prístup k ženám,“ dodáva rodáčka z Popradu, ktorá žije v Nevade.

Jana priznáva, že voľba nebola jednoduchá. „Bolo ťažké rozhodnúť sa, ktoré zlo je pre nás lepšie. Trump môže byť ako časovaná bomba, Clintonovej zas ľudia neveria najmä čo sa týka bezpečnostnej politiky krajiny.“ O žiadne priateľstvá však neprišla. „Ani by som si to neodpustila,“ zdôrazňuje.

Nervozita na trhoch

Na predbežné, neoficiálne výsledky už zareagovali trhy. Cena americkej ľahkej ropy sa prepadla najnižšie za posledných pár mesiacov. Naopak, stúpla cena zlata.

Nervozita na trhoch sa prejavila aj na cenách akcií, ktoré zaznamenali pokles. Podľa českého portálu ihned.cz začali obchodníci predávať akcie po tom, čo začínalo byť zrejmé, že na globálnu ekonomiku bude mať v najbližších rokoch vplyv republikánsky kandidát.

Donald Trump sa stal novým prezidentom USA
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM