ELA Politika

Kto bude sedieť na ministerských stoličkách? V hre sú Kaliňák, Drucker či Taraba

Je rozhodnuté! Novú vládu zložil trojlístok strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Prekvapením nie je, že predsedom vlády by mal byť ostrieľaný expremiér Robert Fico.

Ilustračný obrázok k článku Kto bude sedieť na ministerských stoličkách? V hre sú Kaliňák, Drucker či Taraba
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj , TASR/Pavel Neubauer , TASR/Pavol Zachar

Líder Smeru-SD Robert Fico sa bude uchádzať o premiérsky post, novú vládu chce mať zostavenú čo najskôr. Deklaroval, že ako predseda vlády sa zasadí o to, aby sa životná úroveň na Slovensku neznižovala.

Nelichotivé prvenstvo

Vyhlásil, že návrh štátneho rozpočtu z dielne kabinetu odborníkov ich k ničomu nezaväzuje a konsolidácia verejných financií nemôže byť na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu.

Fico sa poďakoval lídrom Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu a SNS Andrejovi Dankovi za podpísanie memoranda, ktoré označil za významný politický dokument.

„Ide o základ koaličnej dohody, ktorú chceme uzatvoriť v čo najkratšom čase,“ povedal s tým, že obsahuje základné prvky novej dohody troch strán, ktoré sa rozhodli vytvoriť koalíciu, zostaviť vládu a kreovať orgány Národnej rady (NR) SR.

Pripomenul, že od vymenovania vlády bude mať kabinet 30 dní na prípravu a predloženie vládneho programu. Slovensko podľa jeho slov dosahuje aktuálne nelichotivé prvenstvá napríklad v rebríčku chudoby a verejných financií krajín EÚ.

Tvrdí, že súčasná vláda odborníkov navrhla rozpočet, ktorý by chudobu ešte prehĺbil, a že novú vládu k ničomu nezaväzuje. Chýba mu v ňom prvok solidarity.

Budúci ministri?

Podľa informácií Aktuality.sk už medzi stranami existuje dohoda na obsadení väčšiny postov v budúcej vláde. Isté je, že predsedom vlády bude Robert Fico a šéfom parlamentu Peter Pellegrini. 

Zdroje denníkov Postoj a Denník N tvrdia, že ministerstvo vnútra pripadne strane Hlas. Na čelo jedného z najlukratív­nejších rezortov by sa mal usadiť Matúš Šutaj Eštok alebo Lucia Kurilovská.

Zhodujú sa aj na ministerstve zdravotníctva, ktorému by mala šéfovať Zuzana Dolinková z Hlasu. Na čele školstva by mal byť Tomáš Drucker, tiež nominant strany Hlas.

Ministerstvo práce zrejme povedie Erik Tomáš (Hlas) a pôdohospodárstvo Richard Takáč (Smer). 

Ministerstvo informatizácie, regionálneho rozvoja a investícií dostane pod patronát pravdepodobne Richard Raši, rezort hospodárstva a plán obnovy podľa všetkého povedie Denisa Saková. Šéfom rezortu financií by mal byť Ladislav Kamenický zo strany Smer.

Viacero kandidátov sa objavuje pri rezorte zahraničných vecí a európskych záležitostí. Podľa zistených informácií by tento post mohli zastávať diplomati Ján Kubiš či Miroslav Lajčák, alebo politici Peter Kmec či Juraj Blanár. 

Gašpar šéfom SIS?

Diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš nedostal a ani neočakáva ponuku na post ministra zahraničných vecí od novej vládnej koalície. Pokračuje v zbere podpisov pre prezidentskú kandidatúru. Potvrdil to pre TASR.

„Úspešne pokračujem v zbere podpisov, aby som sa mohol zúčastniť na voľbách na post prezidenta SR ako občiansky kandidát. Ponuku na post ministra som nedostal a neočakávam ju,“ uviedol Kubiš pre TASR.

Vzniknúť má aj nové ministerstvo športu a cestovného ruchu, ktoré pripadne strane SNS. Dankova strana by mala mať pod palcom aj ministerstvo kultúry či životného prostredia. Nominantom by mohol byť Filip Kuffa, ktorý však momentálne čelí obvineniu za napadnutie farmárov. Pri ministerstve kultúry sa hovorí o Tomášovi Tarabovi.

Pri Robertovi Kaliňákovi sa vyskytujú nominácie aj na rezort obrany aj na dopravu. Podľa informácií Denníka N Robert Fico ako budúci premiér navrhol na šéfa SIS Tibora Gašpara.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM