Správy Politika

Kto bude zastupovať Slovensko v EUROPARLAMENTE? Rozhodnúť môžu aj občania iného štátu EÚ

Slováci si budú už o niekoľko týždňov voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Ilustračný obrázok k článku Kto bude zastupovať Slovensko v EUROPARLAMENTE? Rozhodnúť môžu aj občania iného štátu EÚ
Zdroj: TASR

Hlasovať v júnových eurovoľbách na území SR môže aj občan iného členského štátu Európskej únie nad 18 rokov, ktorý má na Slovensku trvalý pobyt. Musí však predložiť najneskôr do 29. apríla žiadosť a vyhlásenie. Takýto volič bude rozhodovať o slovenských europoslancoch. Hlasovať môže len v jednom štáte. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojom webe.

„Občana iného členského štátu Európskej únie zapisuje do zoznamu voličov obec v SR, v ktorej má trvalý pobyt, na základe jeho žiadosti a vyhlásenia,“ uviedol rezort vnútra. Žiadosť spolu s vyhlásením sa musí predložiť najneskôr 40 dní predo dňom konania volieb, inak právo na zápis do zoznamu voličov zaniká a tento volič nebude môcť hlasovať na území SR. „Stále sa však bude môcť zúčastniť na voľbách v štáte, ktorého je občanom. Rovnako majú právo hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu občania iných členských štátov EÚ, ktorí boli v obci trvalého pobytu zapísaní do zoznamu voličov v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu,“ ozrejmilo ministerstvo.

Vo vyhlásení tento volič okrem iného uvádza poslednú adresu pobytu v štáte EÚ, ktorého je občanom, aj volebný obvod, v ktorom bol naposledy zapísaný v zozname voličov. Deklaruje tiež, že volí len na území SR a že nebol pozbavený práva voliť.

Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM