Zo Slovenska

Kto chce INÚ zdravotnú poisťovňu, má na to pár dní: Na čo si dať POZOR?

Na zmenu zdravotnej poisťovne majú ľudia čas do konca septembra.

Ilustračný obrázok k článku Kto chce INÚ zdravotnú poisťovňu, má na to pár dní: Na čo si dať POZOR?
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Pripomína to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Poistenci si môžu vybrať medzi štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union.

Zmeniť zdravotnú poisťovňu je možné raz ročne, pričom prihlášku možno poslať len do jednej poisťovne. Ak poistenec podal prihlášku do viacerých poisťovní, je povinný vziať do 30. septembra podané prihlášky späť a vybrať si jednu, na ktorej trvá.

„Ak tak poistenec neurobí, všetky jeho prihlášky podané z dôvodu zmeny zdravotnej poisťovne sú neplatné,“ vysvetlila pre TASR hovorkyňa ÚDZS Monika Hudecová.

Zmena sa akceptuje od 1. januára nasledujúceho roka. Poistenec je povinný informovať o nej svojho zamestnávateľa.

Úrad v tejto súvislosti upozorňuje na prípady neoprávnenej zmeny zdravotnej poisťovne a nekalé praktiky pri nábore poistencov zo strany poisťovní.

„Poistenci vo svojich podaniach uvádzali, že k zmene zdravotnej poisťovne došlo bez ich vedomia, že zo strany osôb, ktoré s nimi prihlášku spísali, boli poskytnuté zavádzajúce či nepravdivé informácie, prípadne boli informovaní o spísaní ankety o ponúkaných benefitoch či prieskume spokojnosti so zdravotnou poisťovňou, nie o podaní prihlášky,“ priblížila Hudecová. Úrad preto radí, vždy si dobre prečítať všetky papiere, ktoré sú predložené na podpis.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM