Správy

Kto sú Kotlebovi poslanci? 14 ľudí, ktorí sadnú do parlamentu za ĽS Naše Slovensko

Parlamentné voľby 2016 zaistili miesto v Národnej rade aj strane Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Kotlebovým ľuďom hlasovanie prinieslo 14 mandátov. Kto presne si vo farbách tejto strany vlastne sadne do parlamentu?

Ilustračný obrázok k článku Kto sú Kotlebovi poslanci? 14 ľudí, ktorí sadnú do parlamentu za ĽS Naše Slovensko
Zdroj: Dnes24.sk

Víťazom volieb sa stala strana Smer a v parlamente vďaka zisku 28,28 percent obsadí rovných 49 kresiel. Druhý najvyšší počet mandátov získali liberáli z SaS (21), treticu uzatvára strana OĽaNO – NOVA s 19 stoličkami v pléne.

Strana predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu získala v sobotňajších parlamentných voľbách 8,04 percenta, a tým 14 poslaneckých kresiel v Národnej rade SR. Celý zoznam 150 ľudí, ktorí získali v Parlamentných voľbách 2016 poslanecký mandát, si pozrite TU.

Prečítajte si tiež: Kiska nepozval na rokovanie Kotlebovu stranu, reakcia nenechala na seba dlho čakať: TOTO je odpoveď!

A kto konkrétne 14 poslaneckých pozícií za stranu ĽS Naše Slovensko v pléne parlamentu vlastne obsadí? Toto sú zvolení ľudia z Kotlebovej kandidátky:

Marian Kotleba (38)

Líder strany. Známy tiež ako župan Banskobystrického samosprávneho kraja. Kotleba získal 74,53 % platných prednostných hlasov, čo je celkovo 156 355 krúžkov. Bývalý učiteľ sa stal známym ako predseda Slovenskej pospolitosti. Jeho politická hviezda zažiarila v roku 2013, keď kandidoval na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. V súboji o kreslo župana dokázal poraziť nominanta Smeru Vladimíra Maňku. Už vtedy svojím výsledkom mnohým v tomto regióne i na celom Slovensku vyrazil dych a na slovenskej politickej scéne spôsobil obrovské prekvapenie.

Martin Beluský (28)

Ako dvojka na kandidátke Kotlebovej strany sa ocitol generálny riaditeľ banskobystrického župného úradu. Martin Beluský z Piešťan získal v sobotnom hlasovaní 17,03 % platných prednostných hlasov, teda celkom 35 733 krúžkov.

Rastislav Schlosár (31)

Do parlamentu za ĽS Naše Slovensko zasadne aj Rastislav Schlosár. Podpredseda strany je na kandidátke uvedený ako predseda predstavenstva akciovej spoločnosti z Bacúrova. Rastislava Schlosára krúžkovalo 22 791 voličov, percento jeho prednostných hlasov je 10,86.

Juraj Kolesár (37)

S počtom krúžkov 21 119 a percentom prednostných hlasov 10,06 sa do Národnej rady SR dostal aj Košičan Juraj Kolesár. Štvorka na Kotlebovom hlasovacom lístku je podľa kandidátnej listiny strany povolaním technik.

Milan Uhrík (31)

Spolupracovník lídra strany Milan Uhrík získal 10 568 prednostných hlasov (5,03%). Komjatičan Uhrík je riaditeľom Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja. Na kandidátke mu patrilo šieste miesto, prekrúžkoval sa ale o jednu priečku vyššie.

Natália Grausová (62)

Bratislavská lekárka Natália Grausová mala na kandidátke strany číslo 5. Od voličov získala 9 474 krúžkov (4,51 %) prednostných hlasov. Po zohľadnení výsledkov hlasovania si teda vymenila miesto s pôvodnou šestkou kandidátky Milanom Uhríkom a patrí jej tak napokon miesto č. 6.

Martin Kotleba (37)

Mladší brat lídra strany Mariana Kotlebu, Martin Kotleba, je najväčším krúžkovacím skokanom kandidátky. Ekonóm z Banskej Bystrice bol na kandidátke na 33. mieste, po zisku 9 086 krúžkov mu ale patrí 7. priečka. Martin Kotleba pracuje ako finančný riaditeľ banskobystrickej regionálnej správy ciest.

Ondrej Binder (45)

Stolár z obce Svätý Anton je bývalým členom strany KDH. V roku 2013 sa Binder uchádzal i o kreslo predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. V tohtoročných parlamentných voľbách kandidoval za stranu ĽS Naše Slovensko, ako sedmička na kandidátke získal 5 034 (2,40%) krúžkov.

Stanislav Drobný (45)

Osmička na kandidátke strany ĽS Naše Slovensko patrila mestskému policajtovi z Piešťan, Stanislavovi Drobnému, ktorý je predsedom trnavského krajského klubu strany. Drobného zakrúžkovalo celkom 3 309 voličov, percento jeho prednostných hlasov je teda 1,57.

Andrej Medvecký (28)

Jedným z kandidátov strany banskobystrického župana bol aj Andrej Medvecký. Živnostník z Tvrdošína je predsedom žilinského krajského klubu strany a na kandidátke figuroval s číslom 9. Medvecký sa do parlamentu prekrúžkoval so ziskom 4 832 (2,30 %) prednostných hlasov.

Ján Kecskés (26)

Kecskés je ďalším zo spolupracovníkov Mariana Kotlebu, ktorého kandidatúra za županovu politickú stranu posunula do parlamentu. Tajomník predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja a predseda nitrianskeho krajského klubu strany bol desiatkou na Kotlebovej kandidátke a získal 3 589 hlasov (1,71%).

Stanislav Mizík (52)

Stanislav Mizík je na kandidátke predstavený ako učiteľ z Rovného. Mizík získal z jedenásteho miesta v sobotnom hlasovaní celkom 2 826 krúžkov, teda 1,34 % prednostných hlasov.

Peter Krupa (35)

S počtom prednostných hlasov 2 538 (1,21%) získal miesto v Národnej rade SR aj elektrotechnik z Novej Dubnice Peter Krupa. Na kandidátke strany bol dvanástkou.

Jana Nehézová (41)

Okrem lekárky Natálie Grausovej bude poslankyňou Národnej rady SR za stranu banskobystrického župana ešte jedna žena. Vedúca oddelenia sociálnych služieb a zdravotníctva župného úradu zo Starých hôr Jana Nehézová. Trinástka kandidátky dostala od voličov celkom 1 692 krúžkov, čo predstavuje 0,80 % platných prednostných hlasov.

Čítajte tiež:

Zvolenie Mariana Kotlebu umocní strach z cudzincov

Komu okrem „Pána Boha“ vďačí kontroverzný Marian Kotleba za premiéru v parlamente

Poslanci za ĽS Naše Slovensko: Toto sú tváre Kotlebových ľudí
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM