JAB Rôzne Recept na dnes

Kuchár Braňo Michalčík: Ak jedlo neupúta na tanieri, tak to nie je ono

Učarovalo mu varenie už ako malému chlapcovi. Rodák z Levoče žije už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi a jeho práca je zároveň jeho hobby.

Ilustračný obrázok k článku Kuchár Braňo Michalčík: Ak jedlo neupúta na tanieri, tak to nie je ono
9
Galéria

Mnohí ho poznajú osobne, niektorí len prostredníctvom jeho výtvorov na tanieri. Vyspovedali sme kuchára srdcom aj dušou, Branislava Michalčíka.

Ako pre Spišskú 24 prezradil, jeho voľba byť kuchárom vznikla ešte v detstve aj napriek tomu, že nikto z rodiny sa tomuto povolaniu nevenoval. „Vareniu som pričuchol už ako malý chlapec keď som pomáhal babke či mame. Potom som sám chcel navariť obed a nejako ma to chytilo,“ priblížil s tým, že jeho voľba povolania bola jasná už v šiestej triede na základnej škole.

Rád experimentuje

Svoje zručnosti nadobúdal postupne na Slovensku aj v zahraničí. Vraví, že podľa neho prax a zručnosti posúvajú človeka v tomto povolaní ďalej a tak sa rozhodol pre poradenstvo v oblasti gastronómie.

Ako o sebe prezradil, je typ kuchára, ktorý rád experimentuje a preferuje slovenskú kuchyňu a čerstvé, najmä sezónne potraviny. „Sezónne potraviny sú aj cenovo dostupné a chuť sa nedá porovnať s mrazenými. Mám rád jednoduchosť. Presýtené jedlá nemajú zmysel. Snažím sa variť aj bezlepkovo, aby to bolo pre všetkých. Povedal by som, že dnes už nie je bezlepková diéta, ale je bezlepkový boom,“ povedal.

Správny kuchár by mal podľa neho ovládať všetko a to aj dezerty, hoci sa stretáva s názorom, že dezerty robia cukrári. „Môj názor je však, že za každým dobrým obedom by mal byť ako sladká bodka dezert, ktorý pohladí zmysly a človek odchádza s lepším pocitom.“

Ako hovorí, do módy sa vracajú aj dávno zabudnuté potraviny, ako napr. krúpy, ktoré sa dajú spraviť na niekoľko spôsobov. „ Z obyčajných krúpov sa sa dá uvariť aj trojchodové menu. Krúpy sa dajú zakomponovať do polievky, do krupota – obdoba rizota, vieme ich dať uvarené do šalátu na studeno, či dokonca dať do dezertu na sladko s kokosovým mliekom a ovocím,“ vymenoval kuchár.

Prvé jedia oči

V kuchyni zo zásady ničím neplytvá a všetky zvyšky sa snaží využiť. Ako poradil, zo šupiek z koreňovej zeleniny sa dá urobiť perfektný demi-glace. Zo stoniek petržlenu sa dá zase pripraviť po zaliatí olejom petržlenový olej sýto zelenej farby, ktorý jedlá prevonia a vytvorí zaujímavý dizajn, na ktorom si Braňo dáva poriadne záležať.

„Podľa mňa, prvé jedia oči. Môže byť jedlo aj dobré, ale keď neupúta na tanieri, tak to už nie je ono. Snažím sa, aby ľudia mali z jedla aj zážitok a pekne nastajlované a chutné jedlo sa hlbšie vryje do pamäti. Hlavný znak ako spoznám, že sa jedlo napríklad na svadbe páči je ten, že zrazu všetci vytiahnú telefóny a fotia si ho,“ zasmial sa s tým, že má rád starú klasiku v modernom prevedení.

A aké je najobľúbenejšie jedlo samotného kuchára? „Preferujem cestoviny na rôzne spôsoby, mám rád stejky, zjem aj rybu, nejako veľmi nevyberám, ale nemám také, že najobľúbenejšie konkrétne jedlo. Čo však nezjem je cibuľa, pažítka a celá rasca. To mám akosi odmala. Cibuľu používam v kuchyni rád, ale ja surovú nezjem. Rascu taktiež používam, ale doteraz, keď ju vidím napríklad v chlebe, tak ju automaticky vyberám.“

Vareniu sa Braňo venuje už takmer 15 rokov a dokonca pred dvomi rokmi získal prvé miesto na súťaži vo varení mačanky (hustej polievky známej hlavne na Šariši či Zemlíne). Pritom to bola jeho premiéra. „Skôr, ako sa chcem pustiť do niečoho neznámeho si niečo o tom naštudujem. Snažil som sa vžiť do kože našich predkov a nepridávať tam veci navyše. Nakoniec som spomedzi tridsiatky kuchárov vyhral,“ priblížil.

Zaujímalo nás aj akú kuchyňu podľa jeho skúseností preferujú Spišiaci a i to, aké jedlo je podľa neho najlepšie práve na leto. „Domácu klasiku, halušky, pirohy, strapačky a čo sa týka zahraničia, tak určite z talianskej kuchyne pizzu a cestoviny. Čo sa týka leta a vyšších teplôt, určite na toto obdobie sú vhodné šaláty, cestoviny s jednoduchou omáčkou a ako dezert čerstvé ovocie, zmrzlina či sorbet.“

Šikovného kuchára, keďže má už rodinku, vlastná reštaurácia zatiaľ neláka, lebo, ako hovorí, bol by otrokom svojho vlastného podniku. Jeho jedlá už však budete môcť čoskoro ochutnať a možno sa aj niečomu priučiť priamo v Spišskej Novej Vsi.

Jeho jedlá si môžete pozrieť aj v našej galérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Žije v Spišskej, je kuchárom a takéto jedlá vie vyčarovať na tanieri
9
Galéria
Zdroj: súkr. archív B. Michalčík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM