tatiana paučinová Šport Šport

Kulturista Slavo z Martina: Je to spôsob, akým chcem žiť

Svalnatí chlapci rýchlo upútajú pozornosť dievčat. Snaha o vylepšenie zovňajška niektorých zavedie až na stupne víťazov v kulturistike. Taký je aj príbeh Slavomíra Haca, ktorý však z kulturistiky vyťažil omnoho viac než len pohľadné svalstvo.

Ilustračný obrázok k článku Kulturista Slavo z Martina: Je to spôsob, akým chcem žiť
Zdroj: archív Slavomír Haco

Zhrnúť Slavove úspechy za minuloročnú sezónu je naozaj jednoduché. Darí sa mu totiž získať prvé miesto takmer vo všetkých súťažiach, do ktorých sa zapojí (kategórie do 180 cm a 75 kg) – Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike mužov a fitness žien, Grand Prix o pohár predsedu PSK, Majstrovstvá Európy 2015 v Nemecku, Grand Prix Prievidza, Grand Prix o pohár starostu obce Nová Lesná. Na Majstrovstvách sveta 2015 v Španielsku to prvé miesto síce nebolo, no získal krásne 3. miesto. To však cieľavedomému športovcovi nestačí. Aká bola jeho cesta za úspechmi, a čo mu dala do života kulturistika? O svoje skúsenosti sa podelil s našou redakciou.

Kedy si začal s kulturistikou?

Mal som okolo 14 rokov. Pred tým som sa venoval viacerým športom. Súťažne som robil jachting, rekreačne ostatné športy. Kulturistika ma však doslova nadchla.

Čo ťa na nej nadchlo? Bolo to zdravé-pevné telo, alebo svaly, ktoré sa dievčatám páčili?

Ako každého „pubertiaka“ ma potešilo, keď si ma dievčatá všímali viac ako ostatných rovesníkov. Neskôr som si však uvedomil, že kulturistika dáva oveľa viac než len krajší fyzický vzhľad. Čo sa naučíte v športe, určite využijete aj v bežnom živote.

Aké boli tvoje začiatky?

Moje začiatky boli klasické – pivničná posilňovňa, kde sme s kamarátmi začali systematicky cvičiť. Neskôr v posilňovni pod vedením Miroslava Bartka. Tam som sa pripravoval na svoju prvú súťaž.

Pamätáš si na svoju prvú súťaž? Aké to boli pocity?

Bol som vtedy sklamaný. V kategórii juniorov do 18 rokov som obsadil 4. miesto. Nebolo to, čo som si predstavoval. Ale chyby, ktoré som spravil ma posunuli dopredu. Ak chcete byť úspešný v ktorejkoľvek oblasti, dá sa to dosiahnuť naozaj len poctivou a tvrdou prácou.

Môže byť komické, ale možno aj stresujúce, keď sa niekoľko svalnatých chlapov postaví pred zrkadlo a skúša súťažné pózy.

Je veľmi dôležité, aby človek vedel správne prezentovať všetky povinné kulturistické pózy. Ja som sa venoval nácviku pózovania veľmi zodpovedne. Pod vedením trénerov Ondrej Miláček a Dušan Polonec som nacvičoval pózovanie každý druhý týždeň. Na súťažnom pódiu sa tieto chyby neodpúšťajú. Keď človek nevie správne pózovať, môže to vyzerať až komicky a nepekne.

Čo musíš robiť, aby si dosiahol úspechy, ktoré máš doposiaľ za sebou?

Príprava na súťaž trvá asi 12–16 týždňov. Vtedy treba zredukovať podkožný tuk a zvýrazniť svalstvo. Denný režim vyzeral u mňa nasledovne: ráno okolo 4.00 hod budíček, hodinku som mal kardio-šliapanie, od 6-tej do popoludnia som bol v práci. Nasledoval asi dvojhodinový tréning. Večer som si pripravil stravu na ďalší deň a najneskôr do 22-hej do pyžamka a spať. Tak to bolo 6-krát do týždňa. Strava bola založená na kvalitných bielkovinách, zelenine a minime cukrov a tukov. V podstate to bola ryba alebo kuracie prsia, pripravené na vode, vaječné bielka, ovsené vločky a ryža. Stravu som dopĺňal výživovými doplnkami a proteínovými nápojmi.

Ako sa denná rutina líši od prípravy na súťaže?

Keď nie som v príprave na súťaž, všetko je oveľa jednoduchšie. Tréning je maximálne 5-krát do týždňa. Strava je pestrejšia, človek si môže dovoliť aj nejaké „nedovolené jedlá“. Ja osobne však nemám problém s dodržovaním správnej stravy a tréningu. Tréning v posilňovni ma doslova teší a napĺňa. Je to môj život a veľmi ma teší každý jeden deň, ktorý strávim v posilňovni.

Čo ti behá hlavou, keď sa postavíš na pódium a predvádzaš?

V hlave sa koncentrujem na čo najlepšiu prezentáciu seba samého. Ja si súťažné pódia doslova užívam. Plnia sa mi sny a teší ma, že ľudia moju prácu oceňujú. Prajem každému, aby si prežil v živote úspech v akejkoľvek forme. To je v živote dôležité.

Súťaže sú určite aj o psychike. Do akej miery?

Podľa mňa je celá kulturistická príprava o psychike. Jednoducho povedané: „všetko je v hlave“. Keď sa na súťaž pripravujete tak, že ju chcete vyhrať, tak ju aj vyhráte. Ak chcete vyhrať, budete cvičiť o niečo dlhšie ako ostatní, stravovať sa zodpovednejšie ako ostatní . Dáte do toho všetko a úspech musí prísť. Ja tomu verím, a tak som sa pripravoval na každú súťaž.

Na čo sa treba vtedy sústrediť?

V príprave sa treba sústrediť na to, čo chcete dosiahnuť. S jasným cieľom, zodpovedným prístupom k cvičeniu a stravovaniu dosiahnete úspech.

Je kulturistika tak trochu aj o narcizme?

Určite áno. Každý, kto sa venuje kulturistike, sa chce ukázať svetu. Vo všeobecnosti platí, že kulturisti sú svojim spôsobom narcisti. Chcú sa páčiť sebe aj ostatným. Ale to asi každý.

Dokedy sa chceš venovať tomuto športu? Sú vôbec nejaké limity?

Podľa mňa limity v kondičnej kulturistike naozaj nie sú. Človek môže cvičiť aj v neskoršom veku. Stretávam v posilňovni ľudí okolo 70-tky. Keď už však nebude možná súťažná kulturistika, cvičiť rozhodne neprestanem. Je to relax. Odporúčam každému, aby si našiel koníčka, či už šport, čítanie kníh alebo štrikovanie svetrov … to je úplne jedno. Hlavne, aby si človek našiel čas na seba a venoval sa tomu aspoň 3-krát do týždňa. Život je potom krajší.

Máš v súvislosti s týmto športom nejaké úsmevné skúsenosti?

Zažívam v posilňovniach veľa úsmevných situácií. Stalo sa mi, že pri tlakoch na lavičke s veľkou činkou som si zabudol dať poistné úchyty. Pri cvičení sa mi vysypali kotúče na ľavej strane činky a otočilo ma doprava. Vysypali sa mi aj kotúče na pravej strane činky. Všetci mali z toho srandu, ja ani nie.

Zmenil sa časom tvoj pohľad na kulturistiku? Čo bola pre teba kedysi a čo dnes?

Zmenil sa v zásadnej veci. Keď som začínal cvičiť, chcel som mať veľké svaly a páčiť sa dievčatám. Dnes je to oveľa viac. Kulturistika ma naučila disciplíne a rešpektu. Človek si vie aj všetko lepšie zorganizovať. Cvičením sa zbavíte stresových situácií z práce, domácnosti apod. Som určite silnejším človekom nielen po fyzickej, ale určite aj po psychickej stránke.

Čo by si poradil resp. odporučil začiatočníkom – mladým nadšencom kulturistiky?

Dnes sú vo fitnes centrách zodpovední tréneri. Začiatočníkom odporúčam, aby sa na nich obrátili. Dobre poradia s cvičením aj správnym stravovaním.

Čo ti v kulturistike robí najväčšiu radosť?

Udržiavanie fyzickej a psychickej pohody. Teší ma každý jeden tréning. Najväčšiu radosť mám, keď si super zacvičím, dám sprchu a je zo mňa úplne nový človek. Je to nádherný pocit po dobre odvedenej práci.

Kde ti máme držať palce v blízkej budúcnosti?

Teraz je predo mnou jediný cieľ- byť úspešnejší na majstrovstvách sveta. Chcel by som obstáť lepšie ako minulý rok. Skončil som vtedy na 3. mieste. Nedávno som absolvoval operáciu ramena, predpokladám, že moja najbližšia súťaž bude až budúci rok 2017. Veľmi sa teším na súťažné pódiá.

Foto: archví Slavomír Haco

Kulturista Slavomír Haco: Je to spôsob, akým chcem žiť
4
Galéria
Zdroj: archív Slavomír Haco
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM