Lucia Koscelníková Regióny

Kúpaliská v meste a okolí lákajú

Svätý pokoj, poukazy do Kauflandu či pasce na otravný hmyz. Aj toto ponúkajú vodné plochy v meste a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Kúpaliská v meste a okolí lákajú
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Pred zhruba mesiacom 21. júna začalo slnovratom leto. Počasie tomu ale doteraz veľmi nenasvedčovalo. Bardejovčania odvtedy zažili prívalové dažde, krupobitie aj dennú teplotu 13 °C. Dovolenky sú v plnom prúde. Deti, rekreantov a návštevníkov lákajú aj miestne kúpaliská. Poďte s nami na malý exkurz.

„Na štadióne“

alebo Letné kúpalisko BŠK Bardejov. Kúpalisko sa nachádza v areáli mestského futbalového štadióna, priamo v Bardejove. Je to jediné mestské kúpalisko, v horúcom počasí tu môžete očakávať stovky ľudí. Návštevníci majú k dispozícii dva dvadsaťmetrové vyhrievané bazény s 12,5 metrovou šírkou a s hĺbkou 1,3 metra. Pre deti je k dispozícii bazén (7 × 4 m) s hĺbkou štyridsať centimetrov. Voda je vyhrievaná slnečnými kolektormi na 27 až 29 stupňov Celzia. Ako jediné letné kúpalisko v okolí má k dispozícii tobogan, ktorý je však určený len pre deti do dvanásť rokov, no sú tam výškové a váhové obmedzenia (120 cm a maximálne 40 kg).

Návštevníci môžu využívať aj strechu, ktorá slúži ako terasa na opaľovanie a je z nej výhľad na celý areál. Bonusom kúpaliska je bufet a zmrzlina, výhodou je reštaurácia Štadión s ktorou kúpalisko susedí. Návštevníci určite ocenia aj blízke parkovisko. Letná kúpacia sezóna tu trvá až do polovice septembra. Cena vstupu pre dospelých sú tri eurá, deti od troch do dvanásť rokov zaplatia dve eurá. Študenti a ZŤP to majú za 2,50 € a deti do troch rokov zdarma. Otváracie hodiny sú od desiatej rána do siedmej večer. V prípade zlého počasia je kúpalisko zatvorené.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Z bazéna do Kauflandu

„Počas leta sa budú konať na kúpalisku víkendové akcie. Pri kúpe vstupenky na kúpalisko dostane návštevník kartičku s číslom. Ku koncu dňa vyžrebujeme štyri čísla, no a výhercovia získajú poukaz v hodnote desať eur na nákup v Kauflande,“ hovorí Rastislav Dančišák, správca letného kúpaliska.

„Horné“ v kúpeľoch

alebo Kúpalisko v Bardejovských Kúpeľoch. Druhou možnosťou na letné kúpanie v okolí Bardejova sú Bardejovské Kúpele. Kúpalisko sa nachádza na konci kúpeľov, nevýhodou je, že nemá parkovisko. Od spoplatneného parkoviska alebo z autobusovej zastávky sa ku kúpalisku prejdete ešte jeden kilometer. Otváracia doba je od desiatej rána do pol šiestej večer. Kúpalisko je v prevádzke od 2. mája do septembra, a otváracia doba závisí aj od počasia. Každý pondelok do 13.00 prebiehajú sanitárne dni. K dispozícii je vyhrievaný bazén 33 metrov dlhý a pätnásť metrov široký, hĺbka bazéna je 1,3 metra. Pri veľkom bazéne sa nachádza aj detský bazén 4×4 metra s hĺbkou osemdesiat centimetrov. K dispozícii je bufet s posedením, skrinky na odkladanie vecí, basketbalový kôš a letný altánok. Kúpalisko v blízkosti lesa je obklopené krásnou prírodou. V lete sa tu organizujú aj lekcie plávania.

Ceny za vstup sú rôznorodé a závisia aj od toho, či je to pracovný deň, alebo deň pracovného pokoja. Deti do troch rokov majú vstup zdarma. Počas pracovného dňa dospelí zaplatia za vstup od desiatej rána 3,50 eur a za vstup od jednej poobede 2,50 eur. Deti od troch do štrnásť rokov, študenti do pätnásť rokov, ktorí sú držiteľmi študentského preukazu, držitelia preukazu ISIC, EURO 26, dôchodcovia držitelia preukazu ZŤP zaplatia pri vstupe od desiatej rána 1,50 eur. Za vstup od jednej poobede zaplatia jedno euro. Sobota, nedeľa a dni pracovného pokoja sú na kúpanie o trošku drahšie. Dospelí za vstup od desiatej rána zaplatia štyri eurá a za vstup od jednej poobede ich to bude stáť tri eurá. Deti do troch rokov zdarma. Deti od troch do štrnásť rokov, deti do pätnásť rokov, ktorí sú držitelia študentského preukazu, držitelia preukazu ISIC, EURO 26, dôchodcovia a držitelia preukazu ZŤP zaplatia za vstup od desiatej rána dva eurá. Za vstup od jednej poobede zaplatia 1,50 eur. Možnosťou je aj zakúpenie permanentky za 40 eur na dvadsať vstupov, alebo permanentka pre dve osoby na celú sezónu stojí sto eur.

Lapač hmyzu na kúpalisku v Bardejovských Kúpeľoch. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Ovady, traste sa!

„Od minulého roka tu máme takzvaný lapač hmyzu a myslím si, že je to taká rarita v rámci nášho okresu. Keďže sa nachádzame v blízkosti lesa je samozrejmé, že tu máme aj hmyz. Tento problém sme vyriešili zaobstaraním tohoto špeci ckého zariadenia o ktorom sme sa dozvedeli len náhodne cez internet. Je to taká pasca, ktorej na lákanie hmyzu stačí voda. Špeciálne vytvorené zariadenie do ktorého ten hmyz vletí, uviazne a nevie nájsť cestu von. Používa sa skôr v chovných staniciach pre kone, ale my sme to chceli vyskúšať pri kúpalisku a funguje to,“ hovorí Peter Arendáč, zamestnanec rmy Bardejovské Kúpele.

Makovica

Ak hľadáte ticho, pohodu a nevyhľadávate preplnené kúpaliska, tak práve táto vodná plocha je pre vás ideálnym miestom. Oáza pokoja s bazénom, v ktorom sa dá seriózne plávať. Nachádza sa pri vstupe do obce Nižná Polianka, 17 kilometrov od Bardejova. V našom okolí je to jediné prírodné kúpalisko s pitnou vodou. Je však klasi kovaný ako tradičný bazén a tým aj spĺňa limity na kvalitu vody. Má pevné, betónovými kocka- mi vystužené dno a okraje. Vodná plocha je v tvare oválu s rozmermi sto metrov na dĺžku a šesťdesiat metrov na šírku. Bójkami je rozdelená na dve časti. Časť pre plavcov s hĺbkou neštandardných tri a pol metra a časť pre deti s hĺbkou do jeden a pol metra. Hĺbka vody sa zvyšuje postupne a plynule. Ako jediné kúpalisko v okolí sa môže pochváliť skokanským mostíkom, ktorý má dve úrovne. Skákať sa dá z dvoch metrov, ale aj zo 4,5-metra. Kúpalisko je ohraničené upraveným trávnatým povrchom.

Základné vstupné pre dospelého je päť eur. Deti od troch do osemnásť rokov a študenti zaplatia štyri eurá. Majú tu aj rodinné zľavy. Dvaja dospelí a jedno dieťa zaplatia dvanásť eur. Dvaja dospelí a dve deti to majú za pätnásť eur, 2 + 3 za osemnásť eur a 2+4 za dvadsať eur. Dá sa kúpiť aj letná permanentka, neprenosná za 40 eur a prenosná za 50 eur. Otváracie hodiny sú od desiatej rána do siedmej večer. K dispozícii sú tri bufety, zmrzlina, teplé a studené jedlá a grilované špeciality. Vo väčšine kúpalísk sa za všetko pripláca, tu je všetko adekvátne zahrnuté do ceny lístka. V rámci vstupného máte k dispozícii slnečník, plážové stoličky, hojdacie siete, knižnicu a oveľa viac. Pre deti je tu trampolína a hojdačky. Veľkým bonusom je parkovanie v dostatočnej blízkosti a grátis.

Relax na kúpalisku Makovica / Zdroj: Bardejovský Reportér

Originál svätý pokoj

„Ak prídete v lete počas pracovných dní, nájdete tu doslova svätý pokoj. Ak je horúci víkend, tak sa nám to tu pekne naplní. Neštandardná dĺžka a hĺbka bazéna tu láka plavcov, pretože sa tu dá seriózne zaplávať. Skokanský mostík sa stal obľúbeným u mladých skokanov a mladých ľudí vôbec. Bazén a priestor naokolo je dostatočne veľký na to, aby sa tu každý cítil príjemne. K dispozícii tu máme aj knižnicu a posedenie určené na čítanie, ktoré sa nachádza priamo vo vode. Mamky si tak môžu čítať a v dostatočnej blízkosti dávať pozor na deti. Väčšinu posedenia v okolí bazénu a dekorácie sme si sami vytvorili formou recyklácie. Verím, že leto bude horúce a ľudia sa tu prídu schladiť a zrelaxovať,“ povedala Mariana Varjanová, prevádzkarka kúpaliska

Kúpaliská v Bardejove a okolí.
7
Galéria
Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM