Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Dôchodca s tankom v pivnici dostane na staré kolená pokutu 250 000 eur

Dôchodca bude musieť zaplatiť pokutu vo výške 250 000 eur a tank aj protilietadlové delo predať. Dostal tiež podmienku.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Dôchodca s tankom v pivnici dostane na staré kolená pokutu 250 000 eur
Zdroj: TASR/DPA

Nemecká prokuratúra a obhajoba sa dohodli na udelení podmienečného trestu maximálne do jedného roka a piatich mesiacov pre nepovolené držanie zbraní, munície a výbušnín 84-ročnému mužovi, ktorý v suteréne svojho domu skladoval tank z čias druhej svetovej vojny, protilietadlové delo, torpédo a ďalšie zbrane.

Dôchodca bude musieť navyše zaplatiť pokutu vo výške 250 000 eur a tank aj protilietadlové delo predať.

Tank a zbrane v pivnici

Verdikt v tomto prípade má súd v meste Kiel na severe krajiny vyniesť ešte v utorok, informuje agentúra DPA. Zberateľ bol obžalovaný z dôvodu porušenia zákona o kontrole vojnových zbraní a tiež z porušenia zákona o zbraniach.

Tank typu Panther i ostatné predmety vrátane protilietadlového dela s kalibrom 8,8 centimetra, mínometu, samopalov, útočných pušiek, automatických zbraní a viac než tisíc nábojov zaistili počas domovej prehliadky vo vile obžalovaného v severonemeckom meste Heikendorf v lete 2015.

Deväťhodinová akcia

Išlo o dvojdňovú akciu, na ktorej sa podieľalo 20 vojakov. Vyzdvihnutie takmer 40-tonového tanku, ktorý už nemal pásy, z obývanej nehnuteľnosti a umiestnenie na podvalník za účelom prepravy im trvalo takmer deväť hodín.

Miestne úrady na dôchodcovu pivnicu upozornili policajti z Berlína, ktorí predtým prehľadali dom v súvislosti s odcudzenými artefaktmi z čias nacistickej éry.

Muž v auguste ešte pred vypočúvaním uviedol, že tank kúpil v Anglicku už ako vrak.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM