Rôzne

KURIOZITA DŇA: Na Slovensku máme miesta kde sneží, aj keď nesneží

Počuli ste niekedy o priemyselnom snežení? To má za následok „vločky“ unášané prúdením v oblačnej vrstve.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Na Slovensku máme miesta kde sneží, aj keď nesneží
4
Galéria
Zdroj: FB Aeroklub Košice

Východniarom občas sneží, aj keď vlastne nesneží, najmä v blízkosti U. S. Steelu. Tento sneh sa volá priemyselné sneženie a ako uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej FB stránke, vzniká vo vlhkom inverznom prostredí.

„Kde vplyvom vypúšťania teplej vodnej pary a ďalších kondenzačných jadier do inverznej oblačnosti dochádza k tvorbe väčších ľadových kryštálikov. Tie takto postupne narastajú, až začnú vypadávať k zemskému povrchu vo forme snehových vločiek či snehových zŕn.“

Tieto „vločky“ sú unášané prúdením v oblačnej vrstve, a preto nasneží len v určitom smere od zdroja, čiže od U. S. Steelu.

Ako uvádza SHMÚ, tieto zrážky nie je možné zistiť meteorologickým radarom, pretože sú pod jeho dosahom. Radar Kojšovská hoľa je v nadmorskej výške 1250 m n. m., no inverzná oblačnosť je typicky nižšie.

Rozdiely v snehovej pokrývke dokážu byť mimoriadne. V extrémnych prípadoch, ak situácia pretrváva viac dní, môže nasnežiť niekoľko desiatok cm snehu, no o pár metrov ďalej už nemusí byť žiadny sneh.

A ako taký priemyselný sneh vyzerá? Pozrite si vo fotogalérii.

Priemyselné sneženie v KE
4
Galéria
Zdroj: FB Aeroklub Košice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM