Eva Mikulová Rôzne

KURIOZITA DŇA: Na východe Slovenska máme 12-kilometrové "zelené more", FOTO

Voda pôsobí, akoby do nej vliali olejovú zelenú farbu a už na prvý pohľad odpudzuje od kúpania alebo iných vodných aktivít.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Na východe Slovenska máme 12-kilometrové "zelené more", FOTO
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Taký zelený Ružín ešte nebol. Zhodujú sa na tom výletníci, chatári i rybári. Voda pôsobí, akoby do nej vliali olejovú zelenú farbu a už na prvý pohľad odpudzuje od kúpania alebo iných vodných aktivít.

Aj podľa predsedu občianskeho združenia (OZ) Ružínska priehrada Jozefa Kojeckého, doposiaľ je to najhorší stav. Podľa neho sú za neprirodzeným sfarbením premnožené sinice, čo je dôsledkom znečisťovania vody.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) zaevidoval premnožené cyanobaktérie prvýkrát vlani v lete. Voda v súčasnosti nevyhovuje hygienickým požiadavkám, zo zdravotných dôvodov je zakázané sa v nej kúpať od 26. augusta.

„Ružín je po celej dĺžke 12 kilometrov kompletne zelený. Táto situácia sa zrejme bude zhoršovať aj v ďalších rokoch. Prejavuje sa to najmä v lete,“ povedal predseda OZ.

Podľa jeho slov sa tento stav stupňuje niekoľko rokov a môže za to viacero faktorov. Napríklad znečisťovanie spôsobené absenciou kanalizácií v rómskych osadách či nesprávne fungovanie čistiarní odpadových vôd (ČOV).

Celý článok si môžete prečítať TU.

„Nie je dodržaná čistota prítokov Hornádu a Hnilca. Nachádza sa tam vysoký obsah fosfátov. ČOV ich nezachytávajú a spolu s kyslíkom sú živnou pôdou pre vytváranie siníc,“ tvrdí Kojecký.

Zelený Ružín - september 2020
8
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM