Eva Drugdová Regióny Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Neďaleko Zvolena nájdete krásny vodopád

Počas príjemných jarných dní určite stojí za návštevu obec Turová neďaleko Zvolena. Ukrýva hotovú prírodnú nádheru, akú v týchto končinách len tak nenájdete.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Neďaleko Zvolena nájdete krásny vodopád
9
Galéria
Foto: Eva Drugdová

Vedeli ste, že zo Zvolena je to len na skok k 15 metrovému vodopádu? Cesta k Turovskému či Skalnému vodopádu vedie z obce Turová po dvoch turistických trasách, ktoré trvajú asi 10 minút a sú označené orientačnými šípkami. Jedna možnosť je vydať sa po trase začínajúcej na severnom okraji obce Turová a kráčať Skalnou dolinkou. Na konci dolinky prídete k vodopádu. Na niektorých úsekoch sa síce treba pridržiavať reťazami, ale s pomocou rodičov to určite zvládnu aj deti. Druhou možnosťou je zísť k vodopádu po schodoch z poľnej cesty.

Turovský vodopád má 15 metrov. Je prírodnou pamiatkou vytvorenou na bezmennom prítoku potoka Turová, a to pomocou prírodných síl bez zásahu človeka.

Jeho pôvod je tektonický a ide o trvalý vodopád, keďže voda v koryte pretrváva celý rok. Padalo, ako ho volajú domáci, sa nachádza v kaňonovitej doline a je súčasťou Kremnických vrchov.

Viac sa dozviete v článku: FOTO: Nádhera vytvorená prírodou. Vedeli ste, že pri Zvolene máme vodopád?

V OBRAZOCH: Turovský vodopád pri Zvolene
9
Galéria
Foto: Eva Drugdová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM