Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Odradí smrad kuracieho hnoja ľudí od osláv?

Na prelome apríla a mája vo viacerých krajinách severnej Európy oslavujú starý kresťanský sviatok Walpurgis. Švédi prišli s kurióznym riešením, aby zabránili ľuďom stretávať sa v čase pandémie.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Odradí smrad kuracieho hnoja ľudí od osláv?
Zdroj: TASR

Švédske univerzitné mesto Lund plánuje vo svojom centrálnom parku rozmetať hnojivo na báze trusu sliepok a menších zvierat, aby tak zmarilo zhromažďovanie ľudí, ktorí by v noci na piatok chceli sláviť tradičný jarný sviatok – Valpurginu noc. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.

Valpurgina noc je v Škandinávii veľmi obľúbený sviatok známy ešte z pohanských čias, ktorý symbolizuje koniec zimy. Švédi sa v túto noc zvyknú schádzať v parkoch a záhradách a piknikovať a večer v tom pokračovať pri horiacich ohňoch.

Predstavitelia mesta Lund v rámci prvých opatrení rozmiestnili pri vstupoch do mestského parku zátarasy, pričom však avizovali, že sú pripravení ísť aj ďalej a rozmetať v areáli tonu slepačieho trusu, čím „zabijú dve muchy jednou ranou“: prispejú k údržbe trávnikov a zdržia tých, ktorí sú v pokušení porušovať obmedzenia platné počas epidémie infekčnej choroby COVID-19.

„Hnojivo vyrobené zo slepačieho trusu má veľmi nepríjemný zápach,“ uviedol pre agentúru AFP Gustav Lundblad, vedúci oddelenia životného prostredia v meste Lund. „Nie je príjemné sedieť pri pive v takom smrade,“ dodal.

Valpurgina noc v Lunde zvyčajne vyláka do parkov až 30-tisíc návštevníkov. Ide o spontánne akcie, čo v praxi znemožňuje ich zákaz, dodala spravodajská televízia BFM. Lund je jedným z najväčších univerzitných miest vo Švédsku a väčšina z jeho 125-tisíc obyvateľov sú študenti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM