Magazín

KURIOZITA DŇA: Po 52 rokoch k nám priletela vzácna návšteva spoza polárneho kruhu

Jarná migrácia priviala počas prvej polovice marca do Senianskej depresie aj prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Po 52 rokoch k nám priletela vzácna návšteva spoza polárneho kruhu
Zdroj: Facebook.com/Avescentrum Senné

Ornitológovia pozorujúci jarnú vtáčiu migráciu na Senianskych rybníkoch na dolnom Zemplíne zaznamenali počas uplynulého víkendu medzi prilietajúcimi operencami i raritu. Po viac ako 50 rokoch oblasť navštívila labuť malá. Informuje o tom spoločnosť Avescentrum Senné na sociálnej sieti.

Rarita na Slovensku

„Jarná migrácia priviala počas prvej polovice marca do Senianskej depresie aj prekvapenie. Okrem obrovských kŕdľov husí bieločelých, toľko očakávaných žeriavov popolavých, lyžičiarov bielych, bocianov čiernych, cíbikov, bojovníkov sa na zamokrených poliach neďaleko Senného objavili aj dve labute malé (Cygnus columbianus),“ priblížili ornitológovia s tým, že tento migrujúci druh vídať na území Slovenska veľmi zriedkavo. Aktuálne pozorovanie je od roku 1907 len desiatym. Na Zemplínskej šírave ju naposledy zaznamenali pred 52 rokmi v totožný deň, 14. marca.

„Labuť malá je podobná labuti spevavej, je od nej o niečo menšia a líši sa rozsahom žltého sfarbenia na zobáku. Hniezdi v tundre, za polárnym kruhom,“ doplnili ornitológovia.

VZÁCNA JARNÁ NÁVŠTEVA – LABUŤ MALÁ (CYGNUS COLUMBIANUS) 🤩 Jarná migrácia priviala počas prvej polovice marca do...

Posted by Avescentrum Senné on Sunday, March 14, 2021

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM