Rôzne

KURIOZITA DŇA: Prvú valentínku dostala slepá dievčina v stredovekom Ríme

Mnohí ľudia hovoria, že sviatok zamilovaných je už viac o komercii než o citoch. Legenda zo stredovekého Ríma však hovorí o úprimnej láske.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Prvú valentínku dostala slepá dievčina v stredovekom Ríme
Zdroj: TASR

Deň sv. Valentína sa spája s kvetmi, cukrovinkami, romantickou večerou či „valentínkami“, na ktoré môžu zaľúbenci napísať vyznania. Poznáte legendu, ktorá sa viaže k romantickému sviatku?

Láska k slepej dievčine

Práve lístok podobný „valentínke“ má najbližšie k jednej z najstarších legiend o svätom Valentínovi. Podľa nej kňaz Valentín žil v Ríme v 3. stor. n. l. V rímskej ríši v tom čase platil dekrét cisára Claudia, zakazujúci rímskym vojakom oženiť sa, pretože manželské radosti by ich odvádzali od plnenia vojenských povinností.

Svätý Valentín považoval toto nariadenie za porušenie Božích zákonov a snúbencov tajne oddával. Za to skončil vo väzení. Aj tam pomáhal kresťanom, posilňoval ich modlitbami a robil údajne aj zázraky – najznámejším je vrátenie zraku dcére žalárnika.

Keďže sa Valentín viery nevzdal, 14. februára 270 n. l. ho Rimania popravili sťatím hlavy. Legenda dodáva, že Valentín stačil pred smrťou napísať lístok žalárnikovej dcére s vyznaním lásky. Práve tento lístok sa stal základom valentínskej tradície.

Valentín vo svete

Hovorí sa, že Deň sv. Valentína je pomocou pre plachých zaľúbencov a tajných ctiteľov. Podľa stáročnej tradície tento výnimočný deň nepripúšťa, aby milovaná osoba vyznanie odmietla alebo aspoň zaň nepoďakovala.

V Japonsku napríklad dávajú dievčatá chlapcom – nie vždy manželom či snúbencom – čokoládu. Tí, ktorí dostali tento darček, môžu o mesiac, 14. marca, dať dotyčnej bielu čokoládu.

V Brazílii sa Deň sv. Valentína nazýva Dia dos Namorados, slávi sa podobne ako v americkej alebo európskej tradícii, ale v inom termíne – 12. júna. A to preto, lebo je to deň pred 13. júnom, sviatkom sv. Antona. Ten je v Brazílii obľúbený a obyvatelia tohto latinskoamerického štátu veria, že žehná mladé páry a úspešné manželstvá.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM