Regióny Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Slováci si patentovali nový šport: Počuli ste niekedy o sixballe?

Žeby z toho bol nový fenomén? V našej krajine sa zrodil šport, ktorý by mohol časom nájsť mnoho priaznivcov. O sixballe ste zrejme ešte nepočuli.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Slováci si patentovali nový šport: Počuli ste niekedy o sixballe?
Zdroj: Asociácia slovenského sixballu

Jeho vznik sa spája so Sninou. Nápad si patentoval riaditeľ základnej školy, ktorý bol v minulosti reprezentantom v zápasení. Juraj Skrip sa pre tento krok rozhodol pre nedostatok pohybových aktivít žiakov a narastajúce problémy s nadváhou.

Aké sú pravidlá?

„Hrá sa na špeciálnom ihrisku, a to na takzvanej kocke so 6 odrazovými plochami a spodným rozmerom 5×5 metrov. Súťažiť môžu 4 hráči. Za každým je citlivá elektronická bránka, ktorú sa snaží súper trafiť špeciálnou penovou loptou. Môže ju len odrážať, a to dlaňou alebo chrbtom ruky,“ uviedla Iveta Adamová z Asociácie slovenského sixballu.

Ako povedala ďalej, ide o jedinečnú aktivitu, ktorá zaručuje vysokú dynamiku počas 5 minút a vyvoláva plnú sústredenosť a koncentráciu. Vhodná je pre hendikepovaných hráčov a priaznivo pôsobí na ľudí s ADHD.

U nás sú zatiaľ tri ihriská. V Snine, v Budimíre a v Košiciach. „Najmodernejšie, kompletne presklené, sa nachádza na Športovom gymnáziu v Košiciach. Otvorili sme ho len nedávno, zatiaľ pre výučbové účely. Ďalšie bude čoskoro v Trenčíne,“ doplnila I. Adamová. Podľa jej slov je snahou asociácie je rozšíriť sixball a sprístupniť širokej verejnosti. Chcete vedieť o tomto športe viac?

Zdroj: YouTube.com
Nové ihrisko sixballu otvorili v Košiciach
3
Galéria
Zdroj: Asociácia slovenského sixballu
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM