Monika Hanigovská Rôzne

KURIOZITA DŇA: Slovenská Biblia so svetovým ocenením, získala "dizajnového Oscara"

Úspech vôbec neočakávali. Spolok sv. Vojtecha v Trnave získal prestížnu cenu Red Dot Award. Bibliu vystavujú v berlínskom múzeu.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Slovenská Biblia so svetovým ocenením, získala "dizajnového Oscara"
5
Galéria
Zdroj: Spolok svätého Vojtecha

Spolok sv. Vojtecha v Trnave má dôvod na radosť. Najnovšie vydanie Svätovojtešskej Biblie jej prinieslo ocenenie Red Dot Award, ktoré sa udeľuje za komunikačný dizajn v Berlíne.

Ocenenie je známe aj ako tzv. "dizajnový Oscar“. Ceny za dizajn odovzdali 27. októbra 2017 v Berlíne a to v 18 kategóriách. Ocenená Biblia vyšla v roku 2016. Viac nám o jej úspechu prezradil Ivan Šulík, riaditeľ Spolku svätého Vojtecha.

Nedúfali v takýto úspech

Najnovšie vydanie Svätovojtešskej Biblie prihlásili do inej súťaže, kde však neuspeli. Tú si však všimli až v Berlíne. „Cenu sme neočakávali a boli sme z nej milo prekvapení. Bibliu sme prihlásili aj do súťaže Najkrajšie knihy Slovenska, kde ocenenie nezískala, no uspela v celosvetovej renomovanej súťaži v konkurencii 8 051 produktov. To považujeme za skutočný úspech. Red Cenu Dot, ktorá je považovaná za dizajnového Oscara, si veľmi vážime. Je o to vzácnejšia, že ide o knihu kníh, Bibliu.“ prezradil nášmu spravodajskému portálu Ivan Šulík, riaditeľ Spolku svätého Vojtecha.

Zaujala odborníkov

Ako sme sa dozvedeli, publikácia zaujala odbornú porotu vo viacerých bodoch. „Určite typografiou a grafickou úpravou, pretože vo Svätovojtešskej Biblii nie sú ilustrácie ani fotografie. Nemecko je známe kvalitou svojej typografie a ak ocenilo tú slovenskú, má to veľkú váhu. V Biblii bol použitý väčší typ písma, má široké variabilné okraje, vďaka čomu je čitateľná,“ ozrejmil Ivan Šulík a ako ďalej dodal, príloha navyše obsahuje Rodinnú kroniku, kde si môžu členovia rodiny zapisovať významné udalosti.

Najlepšie vybraté publikácie našli svoje miesto v Berlíne. Najnovšie vydanie Svätovojtešskej Biblie sa tak ocitlo v múzeu komunikácie v Berlíne, kde si ho môžu návštevníci pozrieť až do 14. januára 2018.

FOTO: Táto Biblia to vyhrala v Berlíne
5
Galéria
Zdroj: Spolok svätého Vojtecha
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM