Rastislav Búgel Rôzne Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Takúto zbierku ste ešte nevideli, tisíc kraslíc na jedinej výstave

Pokiaľ obľubujete nevšedné zážitky, máme pre vás skvelý tip. V Piešťanoch si môžete pozrieť jedinečnú zbierku kraslíc.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Takúto zbierku ste ešte nevideli, tisíc kraslíc na jedinej výstave
5
Galéria
Zdroj: TASR

Kolekciu približne tisíc kraslíc si možno pozrieť aj počas Veľkej noci v Balneologickom múzeu v Piešťanoch. Ide o prvú prezentáciu rozsiahlej zbierky zberateľskej manželskej dvojice Viery a Jozefa Gruskovcov, ktorí priniesli do výstavných priestorov mnohé zaujímavé kúsky pochádzajúce zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska i Poľska. Zastúpené sú rôzne techniky s množstvom materiálov a námetov.

Cieľom je ukázať verejnosti krásu kraslíc. „Vystavujeme ich ako umelecké diela, každá má náležitý priestor, aby vynikla jemná práca ich autorov,“ povedal Jozef Gruska. Podľa neho sú všetky použité techniky na zdobenie výduškov unikátne, niektoré sa používajú stáročia, niektoré priniesla nová doba. Rovnako to je, ako dodal, aj s námetmi. V predchádzajúcich obdobiach kresliarky zdobili vajíčka ornamentmi, neskôr kvetmi, teraz sa často zobrazujú deje, často to je krížová cesta, ale aj kosenie či šliapanie kapusty. „Ich výroba je aj náročnejšia, kedysi si porovnávali, koľko kraslíc stihli urobiť za hodinu, dnes stojí otázka, koľko hodín trvalo, kým vznikla jedna,“ povedal zberateľ.

Zdroj: TASR

Gruska podotkol, že Slovensko i Česko majú v oblasti tvorby kraslíc výnimočné postavenie, tradícia tu pretrváva a nie je náznak, že by slabla. Je to, ako doplnil, aj tým, že táto činnosť mala a má inštitucionálnu podporu, na Slovensku v podobe Ústredia ľudovej umeleckej tvorby. Svoju úlohu zohrávajú aj moderné technológie, prostredníctvom ktorých sa nová metóda zdobenia rýchlo šíri. „Čo kedysi trvalo päťdesiat rokov, teraz neporovnateľne kratšie,“ konštatoval vystavovateľ. Výstava by mala byť podľa Grusku aj motiváciou k tvorbe i povzbudením k zbieraniu kraslíc.

KURIOZITA DŇA: Takúto zbierku ste ešte nevideli, tisíc kraslíc na jedinej výstav
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM