Kultúra

KURIOZITA DŇA: Tatranský dáždnik, čo prežil aj orkán, zastupuje Slovensko

Buk lesný – ovisnutý zo Starého Smokovca, známy aj ako tatranský dáždnik, vo februári zabojuje o Európsky strom roka. Nie každý strom má za sebou takýto príbeh.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Tatranský dáždnik, čo prežil aj orkán, zastupuje Slovensko
Zdroj: Nadácia Ekopolis

Tento strom je opradený istým tajomstvom, pretože nik presne nevie určiť, kto a kedy ho vysadil. Odhadom má 70 rokov a má veľké šťastie, že sa ocitol pod ochrannými krídlami členov Horskej záchrannej služby, ktorí sa oň starajú a dokonca ho zachránili pred výrubom,“ upozornila Martina R. Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá organizuje anketu Strom roka.

Symbol Tatier

Jeden zo symbolov Tatier, ktorý prežil aj orkán, sa nachádza pri šikmej budove Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci.

Verejnosť mu môže svoj hlas v súťaži odovzdať na stránke www.treeoftheyear.org.

Hlasovanie za 16 stromov, ktoré reprezentujú jednotlivé zapojené krajiny v európskej súťaži, sa začne 1. a skončí 28. februára. Milovníci stromov budú mať k dispozícii dva hlasy, ktoré môžu ľubovoľne prideliť. „Okrem tatranského dáždnika tak môže hlasujúci podporiť ešte jeden strom navyše,“ dodala Hromadová.

Iný, než ostatné

Najstarší buk zo Starého Smokovca, o ktorý sa už roky stará horský záchranár Ján Kušnirák s kolegami, sa vďaka výhre v slovenskej ankete dočkal aj odborného ošetrenia. „S tým stromom som spojený 20 rokov. Keďže sme v susedstve a popodeň vedie chodník, tak sme ho vždy na jar zostrihali, aby tadiaľ mohli ľudia chodiť. Tým, že sme ho zostrihávali, nerástol smerom dole, ale do šírky, a vďaka tomu má teraz tvar dáždnika,“ objasnil Kušnirák.

Ocenený buk lesný – previsnutý má obvod kmeňa približne 250 centimetrov, výšku 13 metrov a pravdepodobne ho vysadili ešte v 50. rokoch minulého storočia vďaka študentom na čele s Bohdanom Wagnerom v rámci projektu „Veľké upratovanie“.

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na anketu Strom roka, ktorú organizujú jednotlivé štáty. Na Slovensku oslávi tento rok anketa svoje 20. jubileum. Medzinárodnú súťaž má na starosti Environmental Partnership Association (EPA).

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM