Monika Hanigovská Regióny Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Trnavské deti budú platiť originálnymi bankovkami

Geniálny nápad! Najmenší Trnavčania vyberú sériu bankoviek s ktorými budú platiť v miniTrnave – meste detí.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Trnavské deti budú platiť originálnymi bankovkami
12
Galéria
Zdroj: TASR

Trnavská radnica vyhlásila súťaž pre deti, v ktorej hľadalo návrhy bankoviek, ktorými by mohli súčasne ako mladší občania nášho mesta oficiálne platiť v projekte miniTrnava – mesto detí.

Pod detskými šikovnými rúčkami tak vzniklo množstvo návrhov bankoviek, ktoré odzrkadľovali rôznorodú predstavu najmenších občanov mesta. Ako uvádza radnica, medzi najčastejšími motívmi boli mestská veža, hradby, znak mesta, či socha Trojičky, ale aj prvky ako futbalový klub Spartak, či bicykle.

O podobe bankoviek rozhodnú deti

Odborná komisia však nakoniec vybrala štyri série bankoviek – trniek. Pričom jedna séria sa stane nakoniec reálnou predlohou minitrnavskej meny. „Porota sa snažila vyberať také návrhy, ktoré by najlepšie a najkrajšie dokázali stvárniť zadanú úlohu, oficiálne platidlo v miniTrnave – meste detí, teda trnky. Pričom odborná komisia prihliadala aj na samotnú originalitu zaslaných návrhov,“ povedal hovorca mesta Pavol Tomašovič.

O tom ako budú vyzerať trnky však nakoniec rozhodnú deti. Od 26. apríla do 11. mája nájdu školáci na svojich školách škatuľky, kde môžu vhodiť svoj hlas za návrh spomedzi štyroch sérií spomínaných bankoviek

Zaujímavý projekt

Trnavský projekt vytvorí „Mesto detí“ v ktorom sa návštevníci stávajú jeho občanmi. Deti sa dozvedia ale aj naučia ako fungujú mnohé inštitúcie. Budú si môcť napríklad vyskúšať ako hospodáriť s peniazmi. Radnica chce pripraviť program tak, aby neskĺzol do rutinných nezáživných činností. Ako informuje na svojom webe, „Mesto detí“ má byť predovšetkým veľká zábava, pretože deti skutočne fascinuje, že sú brané vážne.

FOTO: Takto vyzerajú súťažné návrhy  detskej meny v Trnave
12
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM