Rôzne

KURIOZITA DŇA: Úžasné skulptúry. Stačia na to len lyžice, vešiaky a okuliare

Sayaka Ganzová prichádza s unikátnym využitím vyhodených predmetov, o ktorých sme si mysleli, že nemajú ďalšie využitie.

Animistické učenie šintoizmus dalo Sayake Ganzovej, umelkyni z Japonska, vedomosť, že na všetko vo svete nazerajú duchovia, majú dočinenia s predmetmi, ľuďmi, všetkým, čo sa deje v prírode, v samotnom svete.

„Keď vidím na ulici odhodené predmety, je mi to veľmi ľúto,“ približuje svoje presvedčenie na vlastnej webovej stránke. „Pri pohľade na to, ako sa hospodári, narába s predmetmi, ako tie po veľmi krátkom čase končia v kontajneri, na zemi či v riekach, potokoch, sa vo mne vzmáha naozaj nepríjemný pocit a tiež istá forma vzdoru,“ dopĺňa Ganzová, ktorá práve ten nápadito využíva, aby vytvorila unikátne umelecké diela.

KURIOZITA DŇA: S týmto chlapíkom je svet razom farebnejší, krajší a plný umenia

Všetko je využiteľné

Za základ berie práve vyhodené opotrebované predmety bežného života ako sú okuliare, perá, naberačky, lyžice, najrôznejšie kuchynské pomôcky. Veľká väčšina je z umelej hmoty. „Môj pohľad na vec je ovplyvnený animizmom, cítim hlboký súcit s každým jedným predmetom bez ohľadu na to, či je nový, alebo leží kdesi na dne smetiaka,“ prezrádza.

Umelkyňa z vyhodených predmetov robí skulptúry zvierat, ktoré vyrážajú dych a ukazujú, že predmety môžu plniť účel aj po tom, ako v rámci svojej podstaty prestanú človeku slúžiť. „Snažím sa na túto formu umenia pozerať ako na vytváranie obrazov. Ťahy štetcom, ktoré vytvárajú jednotlivé línie, sú pre mňa inšpiráciou ako to docieliť aj pri práci s plastom. Snažím sa vo výsledku vytvoriť 3D efekt,“ dodáva.

KURIOZITA DŇA: Nie je všetko tak, ako sa nám javí. Nad zrakom víťazí ilúzia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM