Lucia Lauková Správy

KURIOZITA DŇA: V Chorvátsku sa vyzúrila búrka, na mori sa tvorili tornáda VIDEO

Nad Jadranom došlo k tvorbe niekoľkých tornád nad vodnou hladinou, ktoré sa nazývajú aj ako vodné smršte. A to nebolo všetko.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: V Chorvátsku sa vyzúrila búrka, na mori sa tvorili tornáda VIDEO
Zdroj: TASR

Dovolenkárov v severnom a v strednom Chorvátsku zasiahlo vystrájanie búrok. Informuje o tom portál imeteo.sk. Ako uvádza portál, more je však stále veľmi teplé, dokonca nadpriemerné teplé.

Vďaka vysokému teplotnému kontrastu, medzi teplotou vzduchu a teplotou morskej hladiny dochádzalo počas víkendu nad Jadranom k tvorbe niekoľkých tornád nad vodnou hladinou, ktoré sa nazývajú aj ako vodné smršte.

„Tie pozorovali ľudia napríklad pri ostrove Vis, či pri pobreží dedinky Podstrana, južne od Splitu,“ píše portál.

Okrem toho sa počas búrok museli ľudia v Chorvátsku vysporiadať aj s intenzívnym dažďom. „V oblasti dedinky Božava, západne od Zadaru sa vyskytol intenzívny dážď, ktorý za 3 hodiny priniesol až 124 mm zrážok,“ uvádza imeteo.sk.

Problémy robili aj blesky. „Na Istrii udierali blesky do elektrických stĺpov, do stromov, no záchranné zložky obdržali aj hlásenia o zásahu bleskov do áut,“ dodáva portál.

Najvážnejší prípad mali podľa imeteo.sk záchranári v sobotu v kempe Lanterna, neďaleko Poreča, kde blesk udrel do muža. Ten však našťastie prežil.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM