Svet Kultúra

KURIOZITA DŇA: V Ríme bude výstava o slovenských pamiatkach z čias Rímskej ríše

Výstavu slovenských pamiatok z čias Rímskej ríše spoznajú v talianskej metropole. Pod názvom Hranice rímskej ríše-Dunajský Limes-Od Trajána k Markovi Auréliovi ju vo štvrtok 5. júla otvorí námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková za prítomnosti autorov.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: V Ríme bude výstava o slovenských pamiatkach z čias Rímskej ríše
Zdroj: TASR

„Expozícia je iniciatívou Slovenska, ktoré prezentuje najmä dve lokality Rusovce-Gerulatu a Ižu-Leányvár nominované na zápis do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva ako rozšírenie už existujúcej pamiatky UNESCO pod názvom Hranice Rímskej ríše, avšak v prepojení na významné lokality susedských krajín Carnunta a Brigetia. Vznikla v kontexte Európskeho roku kultúrneho dedičstva aj 25. výročia vzniku SR a jej hlavného mesta. Prezentuje sa pod záštitou hlavných miest oboch krajín,“ informuje Margaréta Musilová z Mestského ústavu ochrany pamiatok (MÚOP) v Bratislave.

Podľa nej sa návštevníci výstavy dozvedia, čo znamená Dunajský Limes. Tiež prečo práve výstava o rímskych hraniciach na Dunaji je organizovaná v centre Ríma, na Fori Imperiali v múzeu Mercati di Traiano, v čase, keď múzeum hostí veľkolepú archeologickú výstavu o Trajánovi, s podnázvom Tvorca impéria, stvoriteľ Európy. Traján bol cisár, ktorý najviac rozšíril Rímsku ríšu a vytvoril jej hranicu definovanú Dunajom – Dunajský Limes. Táto vyše 1500 km severovýchodná hranica Rímskej ríše nebola iba vojenská, bola interakčnou zónou, ľudskou či obchodnou, dvoch civilizácií.

„Je zámerom spoločného projektu Slovenska, Maďarska, Rakúska a Nemecka, aby sa tento pozoruhodný komplex pevností, strážnych veží a civilných usadlostí zapísal do svetového dedičstva UNESCO. Je o to inovatívnejšia iniciatíva, že ju zdieľa viacero krajín, čo práve v období, keď sa štátne hranice skôr uzatvárajú, predstavuje zjednocujúci kultúrny aspekt,“ zdôvodňuje Musilová.

Výstava potrvá do 18. novembra.

Studio 727 s archeológmi pripravilo dokumentárne videá, ktoré oživujú modernú panelovú výstavu. Jediným originálnym exponátom je rímska kotva vylovená z Dunaja pri Iži, ktorú zanechala rímska flotila. Odtlačky rímskych sandálov na tegulách alebo v hline svedčia o ich prítomnosti na našom území.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM