Eva Mikulová Rôzne Zo Slovenska

KURIOZITA + FOTO: Inšpiráciou pre košicky Strom partnerských miest bola turecká Bursa

Mnohí okolo zvláštnej repliky stromu prechádzajú denno-denne. Viete, kto prišiel s takýmto nápadom stvárnenia a kde?

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA + FOTO: Inšpiráciou pre košicky Strom partnerských miest bola turecká Bursa
5
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Kovový smerovník pred OD Dargov v centre mesta vytvorili v roku 2001. Nájdete na ňom partnerské mestá Košíc a tiež údaje, koľko kilometrov ich delí od nás.

Až v ďalekej Burse v Turecku sa inšpiroval bývalý primátor Košíc Zdenko Trebuľa. V tomto našom partnerskom tureckom meste tiež stojí podobný strom. Bývalej hlave nášho mesta sa tak zapáčil, že sa rozhodol, aby niečo podobné vzniklo i u nás.

Dielo vytvorili košickí strojári z VSS podľa námetu študenta Fakulty úžitkového umenia TU Košice Tomáša Gregu. On priniesol konkrétny návrh v podobe 2,5 metrov vysokého oceľového „stromu“, konáre ktorého smerujú k jednotlivým partnerským mestám s vyznačením ich vzdialenosti od Košíc.

Cieľom vandalov

Strom je umeleckým dielom a, žiaľ, za tie roky si už vytrpel svoje. Vandali sa na ňom hojdali, ničili a mnohokrát boli jeho „konáre“ poohýbané. Momentálne sa zdá, že je v poriadku a my veríme, že už nebude cieľom nespratníkov.

Pristavte sa pri ňom a zistite, koľko partnerských miest majú Košice. My vám prezradíme, že v skutočnosti je ich už viac. Od roku 2001, kedy bol strom inštalovaný, nadviazalo mesto partnerskú spoluprácu s ďalšími piatimi mestami.

Košice - Strom partnerských miest
5
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM