Webnoviny - Svet

Kusturica nakrúti biografiu o prostitútke

WEBNOVINY.SK

Srbský režisér Emir Kusturica počas tlačovej konferencie na 19. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 2011. Foto: SITA/Tomáš Somr BRATISLAVA 18. júna (SITA) – Svetoznámy srbský režisér Emir Kusturica sa chystá nakrútiť biografiu o prostitútke. Pôjde o paralelu medzi osudom dievčaťa a hrôzami vojny v bývalej Juhoslávii. „Bude to taký cestopis od toho, čo sa stalo pred a po deštrukcii Juhoslávie,“ prezradil v exkluzívnom rozhovore pre agentúru SITA vzácny filmový hosť Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach. „Pôjde o taký pohľad na rodinu. Dramatický príbeh o tom, ako sa to všetko stalo, pričom tú strašnú históriu vyjadruje jedna žena,“ dodal filmár, ktorý rád siaha po námety na rodnom Balkán. V súvislosti so snímkou hovorí až o tragikomédii. Podľa jeho slov sa tomuto žánru priučil počas jeho štúdia na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe (FAMU) od českých ironikov vo filme a literatúre.

Srbský režisér Emir Kusturica počas tlačovej konferencie na 19. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 2011.Foto: SITA/Tomáš Somr S nakrúcaním snímky, ktorej ideou je ničenie a rozpad, plánuje začať približne o tri roky. Dovtedy by chcel stihnúť ešte ďalšie filmové projekty, najbližšie sa chystá nakrúcať snímku v Kanade. „Film bude o dvoch kriminálnikoch, ktorí sa dostanú do lesa a tam sa tá dráma aj bude odohrávať. Je to absurdný príbeh o súčasnom živote,“ priblížil dej pripravovaného filmu. Okrem toho ešte chystá scenár k snímke o generálovi mexickej revolúcie Panchovi Villovi. Hlavnú úlohu si v nej zahrá portorický herec a a filmový producent Benicio Del Toro, ktorý sa predstavil v snímkach ako Podfu©k (2000), 21 gramov (2003) či Che Guevara: Revolúcia (2008).

Emir Kusturica má na konte viacero prestížnych filmových ocenení, okrem iného je tiež dvojnásobným držiteľom Zlate palmy z Cannes, a to za Underground (1995) a Otec na služobnej ceste (2004). V piatok mu do zbierky medzinárdných cien pribudla zo slovenského Art Film Festu aj Zlatá kamera za výrazný prínos do oblasti kinematografie. Na festivale osobne uviedol  jeden z jeho najslávnejších filmov – Dom obesenca (1989), za ktorý získal v Cannes cenu za réžiu. 

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM