Webnoviny - Svet

Kuzminová chce od úvodu byť čo najvyššie

WEBNOVINY.SK

Martina Halinárová Ilustračné foto SITA, AP

WHISTLER 12. februára (WEBNOVINY) – Už v sobotu 13. februára sa Slovensko môže dočkať na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri veľmi dobrého výsledku. V areáli vo Whistler Olympic Parku sa rýchlostnými pretekmi žien na 7,5 km začína biatlonový program ZOH a Slovensko bude mať v Anastasii Kuzminovej jednu z veľkých nádejí na úspech. V súvislosti s ňou sa dokonca nahlas hovorí aj o medaile. Minuloročnú vicemajsterku sveta z kórejského Pjongčangu však v jej rozlete pribrzdilo vážne zranenie, keď si v posledný deň uplynulého roka na tréningu zlomila ľavú ruku. Po operácii sa pomerne rýchlo vrátila k tréningu a pred odchodom do Kanady ešte stihla absolvovať aj dvoje preteky Svetového pohára. O svojich ambíciách vo Vancouveri však nechcela veľmi hovoriť: „Rozhodujúci bude úvodný šprint. V ňom sa bojuje aj o pozície do stíhačky. Potom prídu vytrvalostné preteky. Ja vo všetkých potrebujem skončiť čo najlepšie. Veľmi by som si totiž chcela vybojovať účasť v pretekoch s hromadným štartom,“ povedala pre agentúru SITA Anastasia Kuzminová.

V pretekoch s hromadným štartom má právo nastúpiť iba tridsať pretekárok. Najlepších pätnásť z celkovej klasifikácie Svetového pohára má účasť istú, o zvyšných pätnásť miesteniek sa bojuje priamo na olympiáde. „Pred Silvestrom som bola vo Svetovom pohári štrnásta a to by mi zaistilo automaticky účasť v mass štarte. Potom som však dve kolá musela vynechať pre zranenie a momentálne som až dvadsiata ôsma. Potrebujem preto nazbierať čo najviac bodíkov v prvých troch pretekoch, čo by ma posunulo do mojej najobľúbenejšej disciplíny,“ naznačila svoje predstavy o premiére pod piatimi kruhmi 25-ročná rodáčka z ruského Ťumenu, ktorá si slovenský dres oblieka iba druhú sezónu.

V Pjongčangu si práve v pretekoch s hromadným štartom vybojovala striebornú medailu. „Sú to dobré preteky, pretože mám možnosť bojovať so súperkami plece pri pleci. Sme spolu na trati aj na strelnici, mám okamžitý prehľad, ako som na tom,“ vysvetlila obľúbenosť tejto aj divácky najatraktívnejšej disciplíny Anastasia Kuzminová a pokračovala: "Dúfam, že všetko bude dobré. Môžem sľúbiť, že budem bojovať a budem sa snažiť o to, aby tie moje umiestnenia boli čo najlepšie.“

Nomináciu na úvodné preteky olympijského programu určí tréner ženskej reprezentácie Milan Gašperčík až v piatok popoludní miestneho času. V sobotu o 13.00 h (22.00 SEČ) v pretekoch žien na 7,5 km by mali nastúpiť Anastasia Kuzminová, Martina Halinárová, Ľubomíra Kalinová a jedna z dvojice Janka Gereková – Natália Prekopová. Skúsenejšia Gereková je totiž po chorobe a na niekoľko dní musela prerušiť tréning. Šesťdesiat najlepších si vybojuje účasť v stíhacích pretekoch, ktoré sa uskutočnia v utorok 16. februára.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM