Webnoviny - Svet

Kuzminová pridala k zlatej tentoraz striebro

WEBNOVINY.SK

Anastasia Kuzminová Foto: SITA/AP

WHISTLER 16. februára (WEBNOVINY) – Slovenská reprezentantka v biatlone Anastasia Kuzminová dosiahla ďalší fantastický úspech, keď v stíhacích pretekoch žien na 10 km na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri pridala k zlatej medaile zo sobotňajších rýchlostných pretekov tentoraz striebro. Zlato patrí Nemke Magdalene Neunerovej, bronz si vybojovala Francúzka Marie Laure Brunetová. Kuzminová získa za striebro od SOV prémiu 35 000 eur a so ziskom 1 zlatej a 1 striebornej medaily sa stala najúspešnejšou slovenskou účastníčkou ZOH v histórii, keď predstihla legendárneho krasokorčuliara Ondreja Nepelu, ktorý má na konte „iba“ jedno zlato zo Sappora 1972.

„Je to fantastické a teší ma, že Nasťa skvele zvládla tlak verejnosti i médií po sobotňajšom zlatom šprinte. Škoda dvoch terčíkov, ktoré netrafila. Jeden z nich minula naozaj len veľmi tesne. Ak by padol aj ten, asi by sme videli oveľa krajší súboj s Neunerovou a o víťazke by sa zrejme rozhodovalo až v cieľovej rovinke. Prehrať so šesťnásobnou majsterkou sveta na olympiáde nie je hanba, práve naopak. Je to úžasné a verím, že Nasťa ešte nepovedala posledné slovo. Pred olympiádou sme si predsavzali, že prepíšeme slovenskú olympijskú históriu a už sme s tým začali,“ tešil sa Kuzminovej strelecký tréner a prezident Slovenského zväzu biatlonu Juraj Sanitra.

Len krátko pred štartom prestalo vo Whistler Olympic Parku snežiť a Anastasia Kuzminová sa do poslednej chvíle rozhodovala, ktoré lyže si na čerstvo upravenú trať má vziať. Už hneď po štarte ju dobehla Nemka Magdalena Neunerová, ktorá vybiehala na trať o 2 sekundy za ňou. Spoločne jedna druhú potiahli až na strelnicu a tam mali už takmer dvadsaťsekundový náskok pred svojimi prenasledovateľka­mi. Obe odstrieľali v rovnakom rytme a bezchybne a spoločne vybiehali do ďalšieho dvojkilometrového okruhu.

Kuzminová takticky pustila šesťnásobnú majsterku sveta pred seba. Bežecky patria obe k excelentným biatlonistkám, a preto na druhú streľbu prišli spoločne už o takmer 40 sekúnd skôr ako v tom čase tretia Marie Dorinová z Francúzska. Prišiel ďalší strelecký súboj. Anastasia štvrtý výstrel nenamierila presne, zatiaľ čo Nemka zopakovala bezchybnú streľbu. Kuzminová musela absolvovať trestný 150 m dlhý okruh a za Neunerovou už zaostávala o 23 sekúnd. Poradie za nimi sa zatiaľ premiešalo.

V polovici pretekov Neunerová viedla o 25 sekúnd, na bronzovej pozícii bežala Francúzka Marie Laure Brunetová, jej odstup sa však zväčšoval. Na tretej streľbe obe vedúce pretekárky po jednom terči minuli a na ich postavení sa nič nezmenilo. Delilo ich niečo málo vyše dvadsať sekúnd, ale Brunetová odstrieľala aj tretiu položku bezchybne a už mala Kuzminovú na dohľad.

Vo štvrtom okruhu sa odstup prvých dvoch nezmenil, Brunetová mierne zaostala. Na poslednej položke v stoji Neunerová netrafila posledný terč, Kuzminová s Brunetovou odstrieľali bezchybne, ale Nemka ukázala, že je skutočne najlepšou bežkyňou medzi biatlonistkami a už si ponúkanú šancu na svoje premiérové olympijské zlato v kariére nenechala vziať. Kuzminová si bezpečne postrážila striebornú pozíciu. Tieto dve pretekárky si vlastne len vymenili miesta na stupňoch víťazov z rýchlostných pretekov. Po bronz si dobehla Brunetová, ktorá bola o takmer pol minúty pomalšia ako Neunerová.

„Je to super. Pred pretekmi som bola nervózna a neverila som, že by som to mohla takto perfektne zvládnuť. Boli to nesmierne ťažké preteky, som veľmi unavená. S Magdalenou sme rovnako strieľali, ona o niečo lepšie bežala. Je to skvelá biatlonistka. Ja som rada, že to dopadlo pre mňa takto dobre. Pred olympiádou som o dvoch medailách ani nerozmýšľala. Pred stíhačkou som bola pod väčším tlakom, ako pred úvodným šprintom. Mala som najvýhodnejšiu pozíciu na štarte, ale bol na mňa aj najväčší tlak. Olympiáda sa rozbehla pre mňa fantasticky, budem sa snažiť, aby to tak aj pokračovalo. Všetci si však musia uvedomiť, že ani my nie sme roboti. Musím si udržať psychickú pohodu. Ďakujem všetkým fanúšikom na Slovensku, ktorí mi držali palce,“ povedala po utorku už dvojnásobná olympijská medailistka Anastasia Kuzminová.

Ďalšia Slovenka v 60-člennom štartovom poli Janka Gereková obhájila 40. miesto z rýchlostných pretekov, Martina Halinárová preteky nedokončila.

Výsledky:

Stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Magdalena Neunerová (Nem.) 30:16,0 min (2 trestné okruhy), 2. Anastasia Kuzminová (SR) +12,3 s (2), 3. Marie Laure Brunetová (Fr.) +28,3 (0), 4. Anna Carin Olofssonová-Žideková (Švéd.) +39,4 (1), 5. Tora Bergerová (Nór.) +51,2 (0), 6. Anna Bulyginová (Rus.) +52,1 (1), 7. Oľga Zajcevová (Rus.) +1:04,3 (2), 8. Ann Kristin Aafedt Flatlandová (Nór.) +1:17,3 (1), 9. Teja Gregorinová (Slovin.) +1:22,6 (2), 10. Andrea Henkelová (Nem.) +1:24,5 (3),… 40. Janka Gereková +4:01,4 (4), Martina Halinárová (obe SR) – preteky nedokončila, keď ju čelo pretekov dobehlo o celý okruh.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM