Webnoviny - Svet

Kuzminová varila boršč pre Svetielko nádeje

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Dušan HeinBANSKÁ BYSTRICA 3. júna (WEBNOVINY) – Olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová so svojím manželom a kondičným trénerom v jednej osobe Danielom Kuzminom pripravili charitatívnu akciu na podporu zbierky Svetielko nádeje pre onkologické oddelenie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.

V piatok na parkovisku pred Kolibou u sv. Krištofa na výpadovke z Banskej Bystrice na Donovaly varila a potom predávala rodáčka z ruského Ťumenu pravý ruský boršč.

V slovenskom kroji sa už od 9.00 h ráno zvŕtala pri 60-litrovom hrnci, po 13.00 začala podávať prvé porcie. „V takomto veľkom to varím prvýkrát v živote. Keď varím pre rodinu, je to jednoduché, na takéto množstvo však nie som zvyknutá,“ s úsmevom jej vlastným hovorila biatlonistka patriaca k absolútnej svetovej elite. Celkovo uvarila približne sto porcií chutného jedla.

Foto: SITA/Dušan HeinHostia mohli za boršč dať ľubovoľnú sumu peňazí. Boli takí, ktorí platili mincami, ale v sklenenom pohári určenom na zbierku pre onkologicky choré deti sa objavili aj dvadsaťeurovky. „Som rada, že sa to podarilo. Mala som veľa pomocníkov, nemusela som sa ničoho báť,“ pokračovala Anastasia Kuzminová a prezradila aj svoj vlastný recept na túto ruskú špecialitu.

„Je tam vývar z hovädzieho mäsa, kostí, pridávala som cibuľu, mrkvu, cviklu, zemiaky, kapustu, nakoniec sa dáva kyslá smotana. Kto chce, môže si to dochutiť zelenou cibuľkou. Je to môj vlastný recept. V Rusku je množstvo receptov na boršč, každý to varí inak. Niektorí dávajú aj bravčové mäso, papriku. Dúfam, že tento môj bude všetkým chutiť. Pre Slovákov je to určite niečo nové,“ optimisticky sa usmievala trojnásobná víťazka ankety Kráľ biatlonovej stopy na Slovensku vidiac plnú terasu návštevníkov čakajúcich na jej špecialitu.

Zbierka Svetielko nádeje pri onkologickom oddelení Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici existuje už niekoľko rokov. „My sme spolu s manželom chceli toto urobiť už po olympijských hrách, vtedy nám to nevyšlo. Určite to nebude žiadna horibilná suma, ale každá kvapka je dobrá. Je to pre onkologicky choré deti skutočné ´svetielko nádeje´. Počas sezóny nie je na takéto čosi čas, tak som chcela aspoň takýmto spôsobom prispieť k tomu, čo už existuje,“ zakončila Anastasia Kuzminová.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM