Eliška Šándorová Rôzne

KVÍZ: Po akom cisárovi sa volá cisársky rez a aké sú najčastejšie mená detí? Otestujte sa, čo viete o histórii pôrodníctva

Kľačajúc nad zemou v ďalekej púšti, pod ochranou bohyne Ištar a zaklínadiel, až po pohodlie moderného kresla v sterilnej nemocnici. Pôrodníctvo v starých kultúrach sa od čias Adama a Evy (ne)mení.

Ilustračný obrázok k článku KVÍZ: Po akom cisárovi sa volá cisársky rez a aké sú najčastejšie mená detí? Otestujte sa, čo viete o histórii pôrodníctva
Zdroj: TASR

Dodnes sa mnohé národy držia starodávneho spôsobu privádzania detí na svet. Vzývajú bohyne, dodržiavajú náboženské rituály, používajú mágiu na ochranu ešte nenarodeného plodu.

Ako je to s pôrodníctvom na Slovensku? Našim predkom pomáhali na svet babice, skúsené ženy. Školenie pôrodníčok sa na organizovanej báze začalo zabezpečovať na území Slovenska od roku 1864.

Hoci sa v dnešnej dobe niekedy sťažujeme na „zastarané“ vybavenie nemocníc, jeden fakt sa v civilizácii ľudstva nemení – ženy, ktoré pomáhajú iným ženám pri pôrode. Piateho mája si od roku 1992 pripomíname Medzinárodný deň pôrodných asistentiek, ktorý sa oslavuje pod záštitou Medzinárodnej konfederácie pôrodných asistentiek (ICM). Tento deň je venovaný ženám, pre ktoré sa povolanie pôrodnej asistentky stalo výzvou.

Otestujte sa, čo viete o histórii pôrodníctva v našom kvíze

Foto: ilustračné, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM