Správy Zo zahraničia

Kyjev pod paľbou: Na ukrajinské hlavné mesto útočili tzv. kamikadze drony

Pri útokoch na Kyjev v pondelok ráno bolo poškodených "niekoľko obytných budov", oznámil starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

Ilustračný obrázok k článku Kyjev pod paľbou: Na ukrajinské hlavné mesto útočili tzv. kamikadze drony
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP

TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Útok na obytné budovy

„V dôsledku útoku dronov vypukol požiar v nerezidenčnej budove vo štvrti Ševčenkivskyj. Zasahuje tam hasičský oddiel. Bolo poškodených niekoľko obytných budov. Na mieste sú zdravotníci. Informácie o obetiach upresňujeme,“ napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.

V ďalšom príspevku zverejnil Kličko fotografiu dronu, ktorý mal Kyjev zasiahnuť. Predstaviteľ kancelárie ukrajinského prezidenta predtým uviedol, že na ukrajinské hlavné mesto útočili tzv. kamikadze drony.

V pondelok ráno sa v Kyjeve spustili sirény leteckého poplachu okolo 7.00 h miestneho času (6.00 h SELČ), po ktorom nasledovali najmenej tri výbuchy. Podľa spravodajcu denníka The Guardian Daniela Boffeyho priamo z Kyjeva, mesto doposiaľ zasiahlo už deväť dronov.

K útokom prišlo v noci na pondelok aj v Dnepropetrovskej oblasti a v meste Záporožie. V Dnepropetrovskej oblasti po zásahu zariadenia energetickej infraštruktúry vypukol rozsiahly požiar, uviedol tamojší gubernátor Valentyn Rezničenko.

Zelenskyj: Nezlomia nás

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že Rusko na území Ukrajiny spustilo útoky dronmi a raketami; Ukrajincov však tieto útoky „nezlomia“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Celú noc a počas celého rána nepriateľ terorizuje civilné obyvateľstvo,“ povedal Zelenskyj. Dodal, že ruské sily útočia samovražednými dronmi a raketovými strelami na celom území.

„Nepriateľ môže útočiť na naše mestá; nás však nedokáže zlomiť,“ povedal prezident.

Opäť sirény

Najmenej tri výbuchy bolo počuť v pondelok ráno v ukrajinskej metropole Kyjev. Došlo k nim po tom, ako sa spustili sirény leteckého poplachu. TASR informácie prevzala od staníc BBC a Sky News, ako aj agentúr AFP a Reuters.

Explózie nastali okolo 7.00 h miestneho času (6.00 h SELČ), uviedli spravodajcovia BBC a Reuters. Jeden z výbuchov zaznel blízko centra mesta.

Novinári AFP predtým informovali o dvoch explóziách, ktoré sa odohrali týždeň po tom, ako ukrajinské hlavné mesto zasiahli viaceré ruské raketové útoky.

Vojna na Ukrajine - útok na Kyjev
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM