Zo zahraničia

Kyjevčanov čaká náročná zima: Mesto bude mať elektrinu iba na niekoľko hodín denne

Ukrajinské hlavné mesto bojuje s obrovskými škodami na energetickej infraštruktúre. Obyvatelia Kyjeva by sa mali pripraviť na poriadne náročné obdobie.

Ilustračný obrázok k článku Kyjevčanov čaká náročná zima: Mesto bude mať elektrinu iba na niekoľko hodín denne
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev bude mať začiatkom januára nadchádzajúceho roka aj pri najoptimistickejšom scenári elektrinu len najviac desať hodín denne, upozornil v stredu poradca ministerstva energetiky Olexandr Charčenko. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

Musia sa pripraviť

Najnovšia vlna ruských útokov dronmi bola zameraná špeciálne na elektrickú sieť v Kyjeve a spôsobila značné škody na celom systéme, spresnil v ukrajinskej televízii Charčenko, ktorý je zároveň riaditeľom Výskumného energetického centra.

„Vzhľadom na povahu škôd sa domnievam, že obyvatelia Kyjeva by sa mali pripraviť na to, že dobrou správou bude, ak počas nasledujúcich dvoch až troch týždňov budú mať domácnosti elektrinu štyri až šesť hodín (denne),“ dodal.

Prečítajte si tiež

Vrátia sa k odstávkam

„Nanajvýš za poldruha týždňa sa vrátime k plánovaným odstávkam v Kyjeve a regióne,“ povedal ďalej Charčenko s tým, že začiatkom nového roka „budeme mať elektrinu v najlepšom prípade desať hodín denne“.

Neustále prerušovanie dodávok elektriny však podľa Charčenka poškodilo malé rozvodne.

„Opravárenské čaty nemôžu byť všade. Pri rozhodovaní, či opravovať niečo, čo dodáva elektrinu 30 domom, alebo rozvodňu zásobujúcu tri domy, sa často volí možnosť, kde sa dá pripojiť viac ľudí. Sú teda ojedinelé situácie, kedy ľudia skutočne trpia,“ vysvetlil Charčenko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM