Správy Zo Slovenska

Kým sa stal stromček na Hlavnom námestí symbolom Vianoc, poškodil plynovú prípojku

Na Hlavnom námestí bude skrášľovať predvianočné obdobie v historickom centre Bratislavy. Tohtoročný symbol Vianoc vyrástol v Rači.

Ilustračný obrázok k článku Kým sa stal stromček na Hlavnom námestí symbolom Vianoc, poškodil plynovú prípojku
8
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Je až neuveriteľné ako ten čas letí! V supermarketoch sa regály plnia čokoládovými Mikulášmi a salónkami, a na Hlavnom námestí už stojí vianočný stromček. A my poznáme jeho príbeh.

Od postrachu k symbolu Vianoc

Súčasťou predvianočného rituálu pred otvorením vianočných trhov na Hlavnom námestí býva už tradične osadenie vianočného stromčeka. Vianočným stromčekom sa ale nemôže stať len tak hocijaký strom! „Ten pravý“ každý rok vyberajú odborní pracovníci mestskej organizácie Mestských lesov v Bratislave (MLB). Dôležitými kritériami pri výbere sú výška, šírka, ale aj obvod kmeňa. Tento rok vybrali za symbol Vianoc 14 metrov vysoký smrek pichľavý.

Urastený 30-ročný strom mestu venovala rodina Milana Gockého z Rače. Jeho otec si pred 30 rokmi vedľa svojho rodinného domu zasadil malý smrek. Strom každým rokom usilovne rástol, až narástol do takých rozmerov, že korene poškodili plynovú prípojku, ktorá bola vedená len 50 cm od stromu.

„Plynári navrhli pánovi Gockovi, aby požiadal o výrub stromu, nakoľko by mohlo dôjsť k opätovnému poškodeniu opravenej prípojky. Pán Gocký teda požiadal o výrub mestskú časť Rača a tá mu udelila súhlas. Keďže bol strom pekný, vysoký 14 metrov a spĺňal estetické kritéria na vianočný stromček, rodina ho darovala hlavnému mestu,“ priblížila pre Bratislava24.sk Jana Znášiková z MLB.

A tak sa z postrachu stal tohtoročný symbol Vianoc, ktorý ešte čaká zdobenie a rozsvietenie počas slávnostného otvorenia vianočných trhov na Hlavnom námestí v piatok 23. novembra o 17:00 hod.

Vianočný stromček na Hlavnom námestí
8
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM