Regióny

Labute, ktoré prežili predávkovanie ópiom, vozia na liečenie: Niektoré sa podarilo zachrániť

Labutiam v tomto prípade zákon, ktorý ich má chrániť, veľmi nepomáha. Keďže ich nemôžu plašiť, mnohé uhynú predávkovaním ópiom.

Ilustračný obrázok k článku Labute, ktoré prežili predávkovanie ópiom, vozia na liečenie: Niektoré sa podarilo zachrániť
3
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Drozd , TASR/Roman Hanc

Medzi obcami Iža a Patince spásajú labute makové pole. Poľnohospodár Bálint Pém prišiel o časť úrody. Na území však už našli aj desiatky uhynutých chránených operencov.

Problémom sa približne od apríla zaoberá aj Štátna ochrana prírody. Ani ochranári však nemôžu labutiam zabrániť spásať plodinu, a to ani napriek tomu, že niektoré zahynú.

Labute na poli kontrolovali aj počas uplynulého víkendu. Na naše otázky nám odpovedal zoológ správy CHKO Dunajské luhy Jozef Lengyel.

Prečítajte si tiež

Aké opatrenia už prijala Štátna ochrana prírody?

Labute nebolo možné plašiť, keďže ide o chránený druh živočícha národného významu a § 35 zákona o ochrane prírody a krajiny zakazuje plašenie chránených druhov. Bolo odporučené p. Pémovi, aby sa obrátil na Okresný úrad v Komárne. Zákon o OP neumožňuje preplácanie škôd vzniknutých činnosťou labutí. Uhynuté labute sme z poľa sporadicky odstraňovali, napr. 8 mája 2023. Časť labutí z poľa odstránila štátna veterinárna správa Komárno (MVDr. Slivka a spol.). Labute, ktoré prežili predávkovanie ópiom, sme odchytávali a vozili do záchrannej stanice v Marcelovej, kde sa o ne staral a liečil ich Ján Bogár.

Na poli sa má zdržiavať ešte 150 labutí. Hrozí im úhyn alebo tieto jedince ešte môžu prežiť?

Väčšina prežije, niektoré uhynú predávkovaním ópiom. Ktoré prežijú a budú sa dať odchytiť prevezieme do stanice v Marcelovej.

Stretli ste sa s takýmto správaním labutí alebo je to skôr nezvyčajné?

S takýmto prípadom a správaním sa labutí sme sa ešte v našom území nestretli. Ide o ojedinelý prípad.

Môžete priblížiť, čo labute na makové pole pritiahlo?

Labute v marci spozorovali rašiace zelené makové listy pri Iži v blízkosti Dunaja a kanála. Zároveň na makových poliach boli dve zaplavené poľné depresie a labute sem sprvu lietali na depresie na vodu a sekundárne začali s pastvou na maku. Makové listy a stonky obsahujú ópium, a to spôsobilo predávkovanie labutí, ktoré zostali často v maku malátne a navykli si na ópium a často z lokality ani neodletovali.

Ako mak pôsobí na ich organizmus?

Makové lístie spôsobilo labutiam zažívacie problémy a dehydrovalo im organizmus, mali potom riedku stolicu a zomierali často na dehydratáciu organizmu. Niektoré z predávkovaných labutí sa podarilo zachrániť v záchrannej stanici Marcelová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Makové pole v Patinciach je nástrahou pre labute
3
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Drozd
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM