Webnoviny - Svet

Lacko prehral, bol dve loptičky od triumfu

WEBNOVINY.SK

Lukáš Lacko Foto: SITA/Nina Bednáriková DUBAJ 23. februára (WEBNOVINY) – Slovenský tenista Lukáš Lacko bol blízučko od najcennejšieho skalpu vo svojej doterajšej kariére podľa postavenia zdolaného súpera vo svetovom rebríčku. V utorňajšom stretnutí 1. kola hlavnej súťaže dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 Barclays Dubai Tennis Championships v Dubaji v SAE (dotácia 1 619 500 USD, tvrdý povrch Deco-Turf II vonku) však napokon prehral s Michailom Južným nasadeným ako siedmym v ich premiérovom vzájomnom súboji za 160 minút 7:6 (3), 6:7 (5), 1:6. Viedol 7:6 (3), 5:4 a 30:15 pri svojom podaní. Rus figuruje na 15. priečke v renkingu, bol už aj na 8. pozícii. Pre Lacka zostáva maximom zdolanie Ivana Ljubičiča 4. februára 2010 v Záhrebe.

Dvadsaťdvaročný piešťanský rodák Lacko (60.) v úvodnom sete v areáli The Aviation Club dvakrát prehrával o brejk. Najprv hneď vyrovnal z 1:2 a potom okamžite zvládol rebrejk z 3:4. V úvodnej fáze zápasu vytiahol proti favorizovanému 27-ročnému náladovému hrdinovi daviscupového finále 2002 Južnému niekoľko fantastických úderov – zabodoval chrbtom k sieti po lobe súpera či forhendovým krížnym obhodením spoza tela. Slovák si počínal mimoriadne koncentrovane a zároveň úplne uvoľnene. Vychádzal mu servis, išiel forhend, jeho úderom nechýbala dĺžka, nestrácal trpezlivosť v bekhendových slajzových vsuvkách, dokázal takticky i technicky dobre kontrovať pri Rusových zmenách tempa a uplatňoval rýchle nohy.

V tajbrejku Hráč mesiaca apríl 2009 Lacko obrátil z 0:2 na 6:2 (Južnyj mu prispel dvojchybou na 2:5 z jeho pohľadu) a využil druhý setbal krásnym obiehaným forhendovým „winnerom“. Aj v druhom dejstve bol zverenec kapitána fedcupového tímu SR a šéftrénera chlapcov v rámci programu NTC Mateja Liptáka dlho lepší aj istejší od základnej čiary a zvládal dôležité okamihy. Poradil si so skóre 15:40 vo štvrtej hre, sériou 7 fiftínov zároveň položil základ brejku na 3:2 a v šiestom geme sa opäť dostal z kritického stavu 15:40 (a tentoraz i tretieho brejkbalu). Proti hrdinovi bratislavského turnaja Slovak Junior Indoor 1998 mu napokon chýbali už iba dve loptičky, ale pripustil zápletku a vrátil tým občas už odovzdane pôsobiaceho Južného do diania. Prvý brejkbal Lacko suverénne odvrátil forhendovým volejom, pri druhej hrozbe však inkasoval bekhendové doťuknutie od siete do voľnej časti dvorca – 5:5.

O majiteľovi druhého tajbrejku rozhodol jediný minibrejk: Rus ho dosiahol za stavu 5:4 nekompromisným bekhendovým returnom druhého podania. V tretej časti po viac ako dvoch hodinách hry na Lacka naplno doľahla únava z cestovania i radikálnej zmeny časového pásma – rozdielu 10 hodín v porovnaní s piatkom. Slovák znížil z 0:4 a mal aj brejkbal na 2:4, už sa však nepozviechal.

„Škoda… Dva sety to bol obojstranne dobrý tenis, hrali sme podobným štýlom, naháňali sme sa po dvorci, ani jedného nejako príliš nedržal servis. Ja som si, žiaľ, nedokázal pomôcť podaním vtedy, keď to bolo najdôležitejšie, a v tom desiatom geme mi nevyšli nejaké pripravené údery. V tajbrejku druhého setu som bol tiež blízko, ale trafil som za stavu 4:4 pri Južného podaní forhend vo výmene do pásky. V treťom sete už to na mňa všetko doľahlo, mal som problémy s aklimatizáciou,“ povedal L. Lacko pre agentúru SITA a dodal: „Najneskôr vo štvrtok cestujem domov, hneď sa ozvem kapitánovi daviscupového tímu Milošovi Mečířovi, aby sme sa dohodli na príprave pred súbojom s Rakúšanmi.“

Víťaz troch challengerových podujatí Lacko sa v dubajskom osemfinálovom 2. kole mohol revanšovať za dve prehry z kórejských challengerov zo sezóny 2007 zdolateľne pôsobiacemu protivníkovi. So skúseným 30-ročným nemeckým kvalifikantom Björnom Phauom (125.), ktorý mal v 1. kole šťastie na kuvajtského držiteľa voľnej karty Mohammada Ghareeba a jeho skreč už po troch gemoch, si však zmeria sily Južnyj. Účastník troch tohtoročných štvrťfinále na hlavnej profesionálnej úrovni Lacko (postupne v Chennai, Záhreb a minulý týždeň Memphis) si odnáša šek na 11 000 USD. Piateho až siedmeho marca bude jednotkou tímu SR v daviscupovom zápase s Rakúšanmi v Bad Gleichenbergu.

Náladový po triumfoch „salutujúci“ Južnyj začiatkom februára v Rotterdame zaujal zdolaním Francúza Gaela Monfilsa či Srba Novaka Djokoviča, ale počas finále proti Švédovi Robinovi Söderlingovi odstúpil pre zranenie pravého stehenného svalu a následne sa odhlásil z minulotýždňového turnaja v Marseille. V Dubaji sa v sezóne 2007 prebojoval až do finále proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi (4:6, 3:6), teraz sa tesne vyhol tretej prehre v rade v miestnom 1. kole.

Dvojhra – 1. kolo: Michail Južnyj (7-Rus.) – Lukáš Lacko (SR) 6:7 (3), 7:6 (5), 6:1 za 160 minút.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM