Webnoviny - Svet

LAJČÁK: SR má s Nemeckom nadštandardné vzťahy

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – Slovenský a nemecký šéf diplomacie dnes v Bratislave podpísali vyhlásenie o posilnení právneho postavenia Spoločnej nemecko-slovenskej školy na bratislavských Palisádach. Zaviazali sa tak podpísať dodatok k dohode o kultúrnej spolupráci. Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle vyhlásil, že im „leží na srdci mladá generácia a jej vzdelávanie“. Tvrdí, že to je dôležitým krokom aj pre nemeckých investorov na Slovensku, ktorí môžu svoje deti prihlásiť do tejto školy. Westerwelle dnes v Bratislave rokoval so svojím slovenským kolegom Miroslavom Lajčákom, aj so slovenským premiérom Robertom Ficom.

Lajčák na dnešnej tlačovej besede nechcel prezradiť meno nového slovenského veľvyslanca v Nemecku. Ivan Korčok, ktorý tento post zastával vyše štyri roky, nahradil nového eurokomisára Maroša Šefčoviča v jeho predchádzajúcej funkcii stáleho predstaviteľa Slovenska pri Európskej únii. „Ja vám meno povedať nemôžem, pretože je to vec diplomacie. Potrebujeme tam však veľvyslanca,“ vyhlásil Lajčák. Westerwelle mu len odpovedal, že sa na nového veľvyslanca tešia.

Westerwelle je na Slovensku prvýkrát od svojho zvolenia do funkcie, s Lajčákom sú dobrí priatelia, dokonca si navzájom blahoželali k olympijským biatlonovým medailám. Aj vzťahy Slovenska a Nemecka sú nadštandardné, napriek tomu, že spoločnú hranicu nemajú, považujú sa za susedov, vyhlásil Lajčák. Obe krajiny sa zhodnú v hospodárskych, kultúrnych a politických otázkach, tvrdí Westerwelle.

Na Slovensku je viac než 400 nemeckých firiem, ktoré zamestnávajú vyše 70-tisíc Slovákov. Automobilka Volkswagen sa rozhodla na Slovensku vyrábať malé rodinné auto, ktorého výroba zamestná ďalších 1 500 ľudí. „Nemecko priamo ovplyvňuje ekonomickú aj sociálnu situáciu na Slovensku,“ podotkol v tejto súvislosti Lajčák.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM