Správy Rôzne

Láka vás zber orechov pri cestách? Polícia dvíha varovný prst

Jeseň je tu a s ňou aj sezóna zberu orechov. Pokiaľ by ste mali záujem o plody rastúce povedľa ciest, čítajte varovanie polície.

Ilustračný obrázok k článku Láka vás zber orechov pri cestách? Polícia dvíha varovný prst
Zdroj: TASR

Ako informuje polícia, zberači orechov pri cestách riskujú vlastné životy a ohrozujú bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Nezriedka môžeme popri cestách vidieť ľudí, ktorí orechy zo stromov obíjajú pomocou palíc.

„Vodiči jazdiaci v týchto úsekoch ciest majú častokrát sťažené podmienky na jazdu a neraz sú z takéhoto neuváženého konania prekvapení. Preto aj touto cestou upozorňujeme na možné nebezpečenstvo, nakoľko sa tieto osoby pohybujú po ceste neoznačené, v tmavom oblečení, bez reflexných prvkov a svoje autá parkujú tam, kde im to práve vyhovuje,“ informuje nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Policajti „ilegálny“ zber nekontrolujú, zameriavajú sa iba na dodržiavanie predpisov. "Pokiaľ ide o cesty druhej a tretej triedy, vozidlo možno zaparkovať na okraji vozovky, ale musí zostať prejazdný pruh široký minimálne tri metre pre oba smery. Vodič takto nesmie nechať odstavené auto na ceste za zníženej viditeľnosti. Samozrejme, pri takejto činnosti musia občania zabezpečiť, aby neznečisťovali vozovku, napríklad napadanými orechovými šupami,“ dodala Božena Bruchterová, hovorkyňa KR PZ v Nitre.

Polícia tak z hľadiska bezpečnosti žiada občanov, aby si uvedomili svoju zodpovednosť, ktorú na seba berú, keď sa pohybujú na ceste. „Najlepším prostriedkom je zodpovedné dodržiavanie predpisov, ohľaduplnosť a tolerantnosť,“ vraví policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM