Monika Hanigovská Regióny Správy

Lávka na Starohájskej zozelenie: Tienisté konštrukcie i kvety znížia letné teploty

Zrealizovaný projekt prinesie úľavu najmä v letných mesiacoch. Vhodné rastliny môžu znížiť teplotu ovzdušia až o päť stupňov Celzia. To však nie všetko.

Ilustračný obrázok k článku Lávka na Starohájskej zozelenie: Tienisté konštrukcie i kvety znížia letné teploty
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Mesto avizovalo projekt tzv. ozelenenia lávky na Starohájskej už v roku 2015. Po kontrole technického stavu, však boli zistené nedostatky, ktoré si vyžiadali podľa slov mesta rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá zhltla 250 000 eur z mestského rozpočtu.

Trnavský projekt však v týchto dňoch dostal opäť zelenú. „Premena betónovej lávky na Starohájskej ulici na príjemnú trasu tienenú zeleňou sa už čoskoro môže začať,“ informuje mesto vo svojej správe. Zrealizovaný projekt by mal vítať prvých návštevníkov už v priebehu budúcej jari.

Mestská samospráva získala na realizáciu tohto projektu vyše 397-tisíc eur z fondu regionálneho rozvoja.

Využili časový posun

„Časový posun samospráva využila na spracovanie projektu Mestá odolné na dopady zmeny klímy – Ozelenenie a tienenie lávky na Starohájskej ulici v Trnave, s ktorým sa úspešne uchádzala o finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 397 530 eur,“ informuje radnica na svojom webe, pričom ako ďalej dodáva, celková predpokladaná suma na realizáciu projektu je 467 683 eur. Rozdiel bude uhradený z rozpočtu mesta.

Viaceré príťažlivé prvky aj zníženie teploty

Na južnej strane lávky pribudne tzv. tieniaca konštrukcia s lavičkami, na ktorej vyrastú také popínavé rastliny, ktoré dokážu zachytiť maximum slnečného žiarenia.

„Voľba padla na pohánkovec čínsky, ktorý dokáže narásť za štyri roky do výšky 12 metrov, dobre znáša sucho a slnko, znečistené ovzdušie aj chudobnejšiu pôdu a od mája ho zdobia bohaté, aj pol metra dlhé strapce bielych kvetov. Úlohu obrásť betónové pilóty lávky dostane pavinič päťlistý, ktorého lesklé zelené listy sa na jeseň sfarbujú do krásnych odtieňov červenej,“ informuje ďalej mesto.

Ak popínavky pokryjú celú konštrukciu, utvoria 1 600 m2 vertikálnej zelene. Tak znížia teplotu ovzdušia až o päť stupňov Celzia, dokážu tlmiť hluk aj zachytávať prachové mikročastice.

Skrášliť okolie majú aj nádoby na lávke, do ktorých nechá mesto pravdepodobne vysadiť viackmenné javory menších rozmerov. Využitá bude aj trávnatá plocha priamo pod lávkou. Túto oblasť mesto revitalizuje a následne nechá upraviť tak, aby tamojšia trávnatá plocha dokázala absorbovať stekajúcu vodu z chodníkov. Mesto počíta aj s výsadbou šiestich odrastených briez pozdĺž Starohájskej, vzniknúť majú aj záhony s bohatými trvalkovými výsadbami.

VIZUALIZÁCIA: Takáto zelená zóna má vzniknúť na známej betónovej lávke v Trnave
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM